Το ερώτημα κατά πόσο το Λονδίνο σέβεται ή όχι τους κανόνες της διεθνούς διπλωματίας έθεσε σήμερα η Μόσχα με αφορμή την υπόθεση του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, στον οποίο ο Ισημερινός ανακοίνωσε χθες ότι χορηγεί πολιτικό άσυλο.
Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στη πρεσβεία του Ισημερινού από την 19η Ιουνίου, θεωρώντας ότι η ζωή του θα διατρέξει κίνδυνο, εάν εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για σεξουαλικά εγκλήματα, αφού εν συνεχεία θα μπορούσε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ είπε ότι η Βρετανία είναι «απογοητευμένη» από την απόφαση αυτή, και επιβεβαίωσε οι αρχές της χώρας του έχουν «υποχρέωση» να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επικαλεστεί ένα νόμο του 1987 που του επιτρέπει να εισέρχεται στους χώρους της πρεσβείας, αίροντας το διπλωματικό της καθεστώς. Ο νόμος αυτός ωστόσο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
«Αυτό που συμβαίνει μας κάνει να διερωτηθούμε για τον σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, ιδίως για το άρθρο 22 σχετικά με τη ασυλία στους χώρους των διπλωματικών εκπροσωπήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την υπόθεση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Επισήμανε μάλιστα ότι η Βρετανία έχει χορηγήσει άσυλο σε «δεκάδες ύποπτους για σοβαρά εγκλήματα», μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι. Η Μόσχα επικρίνει το Λονδίνο για το πολιτικό άσυλο που χορήγησε σε πολλούς Ρώσους, ανάμεσά τους και ο εξόριστος δισεκατομμυριούχος και αντίπαλος του Κρεμλίνου Μπόρις Μπερεζόφσκι.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο