Ενισχύονται οι δυνάμεις στη Χίο

Μαίνεται η πυρκαγιά στις Καρυές
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012 16:21
UPD:21:15
A- A A+

Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στις Καρυές της Χίου, ενώ ενισχύονται οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

Συγκεκριμένα στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο, 40 εθελοντές και 79 άτομα του στρατού. Στο νησί σπεύδουν επίσης άλλα 10 οχήματα από την Αθήνα και 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, με εντολή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, μεταβαίνει στη Χίο, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέθεσε επίσης στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οκτώ αεροσκάφη (έξι CL-415 και δύο CL-215), ένα ελικόπτερο Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο και ένα C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη.

Το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού Α/Γ «Σάμος» μεταβαίνει επίσης στο νησί μεταφέροντας 20 πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες από την Αθήνα.

Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των εναέριων μέσων. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν τρία πύρινα μέτωπα που είχαν εκδηλωθεί το απόγευμα στα Καλύβια Θορικού, στη Μάνδρα Αττικής και στον Γερόκαμπο Ηρακλείου.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στη Χίο μεταβαίνει ο Τ. Κουίκ

Στη Χίο θα μεταβεί, με εντολή του Πάνου Καμμένου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουικ, προκειμένου να επισκεφθεί τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Για τρίτη συνεχόμενη φορά κάποιοι θέλουν να κάψουν το ακριτικό νησί της Χίου. Τώρα, πέτυχαν καλύτερα το σκοπό τους με ένα εφιαλτικό σκηνικό που προς το παρόν κάνει άνιση τη μάχη των ανθρώπων με τις φωτιές που κατακαίνε το καταπράσινο δυτικό και νοτιοδυτικό μέρος του νησιού», σχολίασε ο κ. Κουίκ, με αφορμή την πυρκαγιά που μαίνεται στο νησί από τα ξημερώματα.

Όπως τόνισε ο ίδιος «αυτές τις στιγμές όπου ο παράγων άνθρωπος δίνει τη μάχη του για να μην χαθούν ζωές, για να προστατευθούν περιουσίες, για να σωθεί ό,τι περισσότερο από το πράσινο της Χίου, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα μπουν ούτε σε κριτική ούτε σε καταλογισμό ευθυνών». «Απλά κρατάμε, για όταν έλθει η ώρα της απόδοσης λογαριασμού, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Χίου και της αδράνειας πρόληψης από πλευράς Τοπικών Αρχών με βάση καταγγελίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα από το πρωί», πρόσθεσε.

ΚΚΕ: Τηλεφωνικό διάβημα

Νωρίτερα σήμερα, με τηλεφωνικό διάβημα προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής ζήτησε την άμεση ενίσχυση των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή