Στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου έφτασε ιαπωνικός στολίσκος

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 07:47
UPD:11:03

A- A A+

Στα νησιά Σενκάκου έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής ένας στολίσκος από περίπου είκοσι ιαπωνικά πλοία, προκειμένου να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Ιαπωνίας στη συστάδα των νησιών που διεκδικούνται από το Πεκίνο.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που επιβαίνει σε ένα από τα σκάφη, ο στολίσκος έφτασε στις 5:30 τοπική ώρα, (20:30 GMT) στο κύριο νησί του αρχιπελάγους. Η αποστολή αναχώρησε το βράδυ του Σαββάτου από το νησί Ισικάγκι, το νοτιότερο σημείο της Ιαπωνίας, για τα νησιά Σενκάκου, στο αρχιπέλαγος που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Θέλουμε να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα ότι τα νησιά αυτά είναι δικά μας. Είναι το μέλλον της Ιαπωνίας που βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας τοπικός πολιτικός πριν την αναχώρηση.

REUTERS

Από την πλευρά της η Κίνα ζήτησε από την Ιαπωνία «να σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες που παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της», ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε τουλάχιστον έξι κινεζικές πόλεις. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, στην πόλη Γκουανγκζού, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όμως «Ιαπωνία, φύγε από τα νησιά Ντιαογού». Στην κοντινή πόλη Σεντσέν που συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ, οι διαδηλωτές κρατούσαν κινεζικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στο Χανγκζού και το Τσινγκντάο, στα ανατολικά και στις πόλεις Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.

REUTERS

Νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι επέδωσε η Ταϊβάν, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην αποβίβαση που πραγματοποίησαν Ιάπωνες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν έκανε λόγο για «προκλητική ενέργεια υποδαυλίζει τις εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας».

Η ένταση έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Πεκίνου και του Τόκιο, με αιχμή το συγκεκριμένο αρχιπέλαγος που εκτός από τη στρατηγική σημασία του, συνδέεται και με οικονομικά συμφέροντα, καθώς τα νερά του είναι πλούσια σε ψάρια, ενώ στο βυθό ενδεχομένως να υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Οι βραχονησίδες είναι υπό ιαπωνικό έλεγχο, αλλά διεκδικούνται τόσο από την Κίνα όσο και από την Ταϊβάν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή