Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Χίο

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012 08:22
UPD:23:33

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο, όπου μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου μεγάλη πυρκαγιά.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συγκεκριμένα 70 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 71 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 άτομα του στρατού, ενώ από αέρος συνέδραμαν μέχρι τη δύση του ηλίου εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Την επιχείρηση της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, προκαλώντας αναζωπυρώσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα γης.

Στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς συνέδραμε και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαθέτοντας επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Συγκεκριμένα διατέθηκαν: επτά αεροπλάνα τύπου CL-415, δύο αεροπλάνα CL-215, δύο ελικόπτερα CH-47 (Chinook), ένα C-130 για την μεταφορά από την Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων καθώς και ένα C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του καπνού, οι κάτοικοι των χωριών Βέσσα και Έλατα έχουν εκκενώσει προληπτικά τις οικίες τους.

Εν τω μεταξύ, τις καταγγελίες που αφορούν την πυρκαγιά στη Χίο καταγράφουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προκειμένου να καταθέσουν σχετικό φάκελο στη Βουλή για κοινοβουλευτικό έλεγχο, ανακοίνωσε ο Τέρενς Κουίκ.

Όπως άλλωστε αναφέρει ο ίδιος, πληθαίνουν οι καταγγελίες για εγκληματική αδράνεια στην πρόληψη από πλευράς της κεντρικής Τοπικής Διοίκησης, πριν από την έναρξη της επικίνδυνης θερινής περιόδου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο δεν έγινε σωστή διαχείριση της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από την ώρα που ξέσπασε η πρώτη εστία της.

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Λακωνία, Ανδρο, Ζάκυνθο και Μαγνησία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Σκουτάρι Λακωνίας, όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Αλλη μία πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δρύαλο Λακωνίας. Για την κατάσβεσης της πυρκαγιάς επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην στην περιοχή Κοχύλου της Ανδρου.

Στο Μονόπετρο Μαγνησίας επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε δασική έκταση.

Τέλος σε εξέλιξη είναι δύο δασικές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές. Για την κατάσβεση επιχειρούν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε δασική έκταση στη Φανερωμένη της Σαλαμίνας και στην περιοχή Γαλίφα Ηρακλείου Κρήτης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για αύριο Δευτέρα, για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Αργολίδα

-Αρκαδία

-Κορινθία

-Λακωνία

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή