Μάχη με τις φλόγες στη Χίο

Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012 16:31
UPD:23:32

Εξαιτίας του πυκνού καπνού επιχειρούν από αέρος μόνο τα ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού.

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Χίο με το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς να βρίσκεται στο χωριό Αυγώνυμα στο κέντρο του νησιού. Δύσκολη είναι η κατάσταση στους Ολύμπους και το τρίτο μεγάλο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή της Παναγιάς Σικελιάς.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σήμερα επιχειρούσαν από αέρος μόνο τα ελικόπτερα με συνεχείς ρίψεις νερού ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες και 11 υδροφόρα οχήματα. Μάλιστα ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμει από χθες και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε ετοιμότητα βρίσκεται παράλληλα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη περίπου 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης, ενώ μεγάλη είναι η καταστροφή για τους μαστιχοκαλλιεργητές στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά στη Χίο έφτασε μέχρι τα Χανιά ενώ το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή του Ακρωτηρίου.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στο βορειοαναταολικό Πήλιο, μεταξύ των χωριών Πουρί και Βένετο.

Αλλη μία πυρκαγιά καίει δασική έκταση στο Αγρίνιο στην περιοχή Αφράτο. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 13 οχήματα, 21 άτομα πεζοπόρο και τρία υδροφόρα οχήματα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στη Δάριζα Τροιζηνίας σε δασική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.

Σε εξέλιξη είναι το μέτωπο στην περιοχή Δάριζα Αργολίδας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Στο Σολομό Κορινθίας επιχειρούν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς.

Τέλος σε εξέλιξη είναι για δεύτερη μέρα οι πυρκαγιές στο Σκουτάρι Λακωνίας, όπου επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο και στο Δρύαλο Λακωνίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με έξι οχήματα και επτά άτομα πεζοπόρο.

Συνολικά την Δευτέρα εκδηλώθηκαν 51 δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Το βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορίας των οχημάτων που είχε διακοπεί το απόγευμα από το 3ο έως το 16ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Αργους εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε όλα τα δάση της Αρκαδίας αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης Βαγγέλης Γιαννακούρας εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που θα πνέουν σήμερα και αύριο στο νομό.

Εν τω μεταξύ, δύο αλλοδαποί - 32 ετών και 29 ετών - συνελήφθησαν χθες στο πλαίσιο του αυτοφώρου για τη χθεσινή πυρκαγιά στην περιοχή Κοχύλου Ανδρου και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στον Εισαγγελέα Σύρου.

Αντιδράσεις κομμάτων για το πύρινιο μέτωπο της Χίου

Την ενίσχυση των προσπαθειών των κατοίκων της Χίου και των σωμάτων κατάσβεσης ζητεί η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα ενώ τονίζει ότι υπάρχουν ευθύνες και θα πρέπει να ερευνηθούν και να καταλογιστούν όταν θα φτάσει η ώρα.

Η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική γιατί καίγονται και οι καλλιέργειες των μοναδικών μαστιχόδεντρων, σημείωσε η συντονίστρια ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Οι ευθύνες, τόνισε, είναι γνωστές για την παντελή και συνειδητή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας σε ενδεχόμενη φωτιά, «αλλά δεν είναι της ώρας να τις καταλογίσουμε, προέχει να είμαστε δίπλα στους Χιώτες και τις Χιώτισσες με όλες μας τις δυνάμεις».

Εν τω μεταξύ, στη Χίο θα βρεθεί την Τρίτη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενημερωθεί για το μέγεθος της καταστροφής και να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς του νησιού.

Η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από τους βουλευτές Χαρά Καφαντάρη και Αγνή Καλογερή, τον περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου Βασίλη Τεντόμα και τον υπεύθυνο οργανώσεων Αιγαίου Αγγελο Μανταδάκη.

«Για τρίτη συνεχόμενη φορά κάποιοι θέλουν να κάψουν το ακριτικό νησί της Χίου. Τώρα, πέτυχαν καλύτερα το σκοπό τους με ένα εφιαλτικό σκηνικό που προς το παρόν κάνει άνιση τη μάχη των ανθρώπων με τις φωτιές που κατακαίνε το καταπράσινο Δυτικό και Νοτιοδυτικό μέρος του νησιού», δήλωσε για τη φωτιά στη Χίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ. Όπως είπε, όταν έλθει η ώρα της απόδοσης ευθυνών, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα θέσουν «ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξάπλωση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Χίου και της αδράνειας πρόληψης από πλευράς Τοπικών Αρχών με βάση καταγγελίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα από το πρωί, ενώ θα φέρουν άμεσα για Κοινοβουλευτικό Έλεγχο στη Βουλή.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής και του Ελληνικού Στρατού, οι φωτιές καίνε ανεξέλεγκτα την ελληνική γη, αποδεικνύοντας ότι η πολιτεία μας είναι ανοχύρωτη απέναντι σε κάθε απλή ή ασύμμετρη απειλή, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή και ζητεί να επιβληθούν άμεσα βαρύτατες ποινές στους εμπρηστές και να διωχθούν όσοι παράγοντες «δεν έπραξαν στο μέγιστο το καθήκον τους αυτές τις κρίσιμες ώρες».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Αργολίδα

-Αρκαδία

-Κορινθία

-Λακωνία

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή