Αιθιοπία: «Σταθερότητα» μετά το θάνατο του πρωθυπουργού

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 11:58
UPD:15:10

«Ο πρωθυπουργός Ζενάουι πέθανε αιφνιδίως χθες το βράδυ. Ο Μέλες ανάρρωνε σε νοσοκομείο του εξωτερικού τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά πέθανε από μία ξαφνική μόλυνση στις 11.40», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

A- A A+

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ θα αναλάβει προσωρινά την εξουσία, μετά το θάνατο του πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Όπως ορίζει το Σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα μεταβεί το συντομότερο δυνατόν στο κοινοβούλιο για να ορκιστεί», είπε ο Μπερεκέτ Σιμόν.

«Σας εγγυώμαι πως επικρατεί σταθερότητα και ότι η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε ο εκλιπών πρωθυπουργός», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσε το θάνατο του 57χρονου Ζενάουι σε νοσοκομείο του εξωτερικού, χωρίς να διευκρινίσει σε ποια χώρα βρισκόταν.

Σύμφωνα με τον Μπερεκέτ, ο Ζενάουι ήταν άρρωστος εδώ και ένα χρόνο, αλλά «δεν θεωρούσε τον εαυτό του άρρωστο και ήταν έτοιμος να εργαστεί κάθε στιγμή».

Η ημερομηνία της κηδείας του επί 20 χρόνια πρωθυπουργού της Αιθιοπίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός πέθανε από «ξαφνική μόλυνση». «Ο πρωθυπουργός Ζενάουι πέθανε αιφνιδίως χθες το βράδυ. Ο Μέλες ανάρρωνε σε νοσοκομείο του εξωτερικού τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά πέθανε από μία ξαφνική μόλυνση στις 11.40», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Φήμες για την άσχημη κατάσταση της υγείας του Μέλες είχαν ξεσπάσει όταν ο πρώην ηγέτης των ανταρτών (ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 1991 όταν ανετράπη η χούντα του Μεγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ) δεν παρέστη στη σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα τον περασμένο μήνα.

Από την πλευρά τους, οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες εξέφρασαν τη χαρά τους το θάνατο του Ζενάουι και έκαναν λόγο για μια «ιστορική μέρα».

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το θάνατο του Μέλες. Είναι σίγουρο τώρα πως η Αιθιοπία θα καταρρεύσει», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ στο Reuters.

Ο Μέλες Ζενάουι δύο φορές έστειλε τα αιθιοπικά στρατεύματα στα σύνορα για να βοηθήσει στην πάταξη των σομαλών ισλαμιστών ανταρτών.

Φόρο τιμής απέτισε στον Ζενάουι ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, επισημαίνοντας τα προτερήματά του ως ηγέτη, αλλά και ως μεσολαβητή στις συγκρούσεις στο Κέρας της Αφρικής.

«Η Νότια Αφρική θεωρούσε πάντα την Αιθιοπία ένα κράτος πυλώνα και μια χώρα κινητήρια δύναμη στο Κέρας της Αφρικής. Ο πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι ήταν ένας ισχυρός ηγέτης, όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για όλη την αφρικανική ήπειρο, ο οποίος είχε αναλάβει ρόλο μεσολαβητή σε πολλές συνομιλίες ειδικά στο Κέρας της Αφρικής», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ζούμα.

Φόρο τιμής απέτισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντάς το Ζενάουι έναν «σεβαστό Αφρικανό ηγέτη».

«Ο πρωθυπουργός Μέλες ήταν ένας σεβαστός Αφρικανός ηγέτης. Είχε δείξει προσωπικά μεγάλη προσήλωση επί πολλά χρόνια για τη βελτίωση της ζωής, όχι μόνον των Αιθιόπων, αλλά και όλων των αφρικανικών λαών», σημειώνει ο Μπαρόζο σε συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Ζενάουι «πέθανε τη νύχτα στις Βρυξέλλες», δήλωσε παράλληλα ο Ολιβιέ Μπαγί, εκπρόσωπος της Επιτροπής, καθώς η Αντίς Αμπέμπα δεν είχε διευκρινίσει τον τόπο θανάτου του.

Διπλωματική πηγή είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο στα μέσα του Ιουλίου ότι ο Ζενάουι είχε εισαχθεί σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, ο Ζενάουι πέθανε κατά της διάρκεια της νύχτας στην εντατική μονάδα της πανεπιστημιακής κλινικής Σαν-Λικ των Βρυξελλών. Το ίδιο το νοσοκομείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή