N. Αφρική: Ανακλήθηκε το τελεσίγραφο προς τους απεργούς

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 12:20
UPD:12:38
REUTERS/STRINGER

A- A A+

Ο εταιρεία Lonmin που διαχειρίζεται το ορυχείο πλατίνας στη Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής ανακάλεσε την απειλή για απόλυση όσων απεργών δεν επιστρέψουν σήμερα στην εργασία τους, πέντε ημέρες μετά τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 34 μεταλλωρύχους.

Η εξέλιξη ακολουθεί σχετική έκκληση της προεδρίας της χώρας να ανακληθεί το τελεσίγραφο μέχρι τα αναγνωριστούν και να ενταφιαστούν όλα τα θύματα των συγκρούσεων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2224821

«Δεν πιστεύω πως αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος, αν η Lonmin θέτει τελεσίγραφα, λέγοντας πως θα απολύσει όλον τον κόσμο, αν κανείς δεν προσέλθει στην εργασία του», τόνισε ο Μαρκ Μανρόε, αντιπρόεδρος της εταιρίας αρμόδιος για τις επιχειρήσεις στα ορυχεία.

Η Lonmin είχε ορίσει τελεσίγραφο το πρωί της Τρίτης για να επιστρέψουν οι απεργοί στις εργασίες τους, αλλιώς θα απολύονταν. Χθες, περίπου το ένα τρίτο των εργαζόμενων ήταν παρόντες στο ορυχείο που επαναλειτούργησε.

«Στις συνομιλίες μας με τη διεύθυνση υπογραμμίσαμε και πιστεύουμε πως θα εισακουσθούμε ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει να προσπαθήσουμε να εκτονώσουμε τη συναισθηματική φόρτιση κάθε πλευράς και να καταλήξουμε σε μια λογική λύση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Κόλινς Σαμπάνε.

«Λόγω του πένθους για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία αυτή, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό γι'αυτούς να εξετάσει (η εταιρία) την άρση του τελεσίγραφου», είχε επισημάνει ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα έχει κηρύξει εβδομάδα εθνικού πένθους και έχει δεσμευτεί να ορίσει επιτροπή που θα διερευνήσει το συμβάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή