Ν. Δένδιας: Ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών

589 πυρκαγιές τις τελευταίες 10 ημέρες - 16 σήμερα
Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 12:39
UPD:22:28

Σε δύο μέτωπα επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής στο νησί της Χίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα σοβαρότερα μέτωπα είναι σε Ζάκυνθο και Τροιζηνία.

A- A A+

Σε δύο μέτωπα επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής στο νησί της Χίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα σοβαρότερα μέτωπα είναι σε Ζάκυνθο, Τροιζηνία και Μεσσηνία.

Για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Όπως είπε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.

Ν. Δένδιας: Εχουμε ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών εκ προθέσεως

Ν. Δένδιας: Εχουμε ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών εκ προθέσεως

Προηγήθηκαν δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής για την κατάσταση των πύρινων μετώπων ανά την επικράτεια. Στη Χίο δύο είναι τα βασικά μέτωπα, νοτιοδυτικά στην περιοχή Ολύμποι προς Μεστά και στα κεντρικά του νησιού, στην περιοχή Ανάβατος.

Για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της ΕΥΠ.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται επίσης στη φωτιά στα Βλαχέικα Τροιζηνίας, όπου έχουν καταγραφεί και οι μόνες υλικές ζημιές σε δύο σπίτια.

Σε εξέλίξη είναι ακόμα μία πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Αυλώνας Μεσσηνίας. Για την κατάσβεση επιχειρούν 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο.

Συνολικά 18 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα επιχειρούν σε δασική πυρκαγιά στην Αρχαία Νεμέα.

Σε εξέλιξη παραμένει από τη Δευτέρα το πύρινο μέτωπο σε δασική περιοχή στο Σολομό της Κορινθίας.

Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στη Ζάκυνθο, ενώ όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος, μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Ερώτηση για τις πυρκαγιές κατέθεσε προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, στην οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ανύπαρκτη πρόληψη αλλά και ελλιπή σχεδιασμό έγκαιρης επέμβασης. «Για ακόμη χρονιά η χώρα παραδίδεται στις φλόγες λόγω της ελλιπούς έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης της δασοπροστασίας, αλλά και του αποτυχημένου μοντέλου δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται», τονίζει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ερωτά τον υπουργό:

- Τι πρόσθετα μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπίσει τη τωρινή ανικανότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών μια και οι κίνδυνοι για πρόκληση κι άλλων επεισοδίων φωτιάς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες

- Αν θα επανεξετάσει το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης, τουλάχιστον στο σημείο της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στη προστασία των δασών, από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τη Δασική Υπηρεσία.

Επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε και η βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελένη Ζαρούλια, στην οποία επισημαίνει ότι παρά την αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών (15%-20% περισσότερες φέτος), η Πολιτεία παραμένει απούσα.

Η βουλευτής της Χρυσής Αυγής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν αληθεύει ότι από τα 25 Καναντέρ ήταν μάχιμα μόνο τα μισά και πώς προτίθεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, καθώς και για την ελλιπή επάνδρωση των 220 πυροφυλακίων που λειτουργούν ανά την επικράτεια.

Προκλητικές χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης περί ενδείξεων εμπρησμού στις φωτιές της Χίου και της Ζακύνθου http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2224910.

Η Α. Παπαρήγα για τις δηλώσεις N. Δένδια περί εμπρησμού

Η Α. Παπαρήγα για τις δηλώσεις N. Δένδια περί εμπρησμού

Τέλο, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε σήμερα την πυρόπληκτη Χίο και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να δοθεί άμεσα η απαραίτητη βοήθεια του κράτους προς το νησί, τους πληγέντες κατοίκους και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου καθώς και με εκπροσώπους του Εμπορικού Επιμελητηρίου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που δημιούργησε στο νησί η πυρκαγιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή