Ισημερινός: «Διπλωματική αυτοκτονία» για τη Βρετανία μια εισβολή στην πρεσβεία

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012 13:33
UPD:13:33

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα οι βρετανικές αρχές να εισβάλουν στην πρεσβεία στο Λονδίνο προκειμένου να συλλάβουν τον ιδρυτή του Wikileaks Ασάνζ, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα απάντησε ότι «καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανασκεύασε ούτε ζήτησε συγγνώμη, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει».

A- A A+

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι η Βρετανία θα αυτοκτονούσε διπλωματικά εάν επιχειρούσε να εισβάλει στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο, όπως είχε απειλήσει να κάνει με στόχο να συλλάβει και να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος Κορέα είπε ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο στην εισβολή σε βρετανικές αποστολές ανά τον κόσμο.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι πλέον δεν υπάρχει πιθανότητα οι βρετανικές αρχές να εισβάλουν στην πρεσβεία στο Λονδίνο προκειμένου να συλλάβουν τον ιδρυτή του Wikileaks Ασάνζ, ο Κορέα απάντησε: «Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανασκεύασε ούτε ζήτησε συγγνώμη, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει».

Όπως είπε, κάτι τέτοιο θα ήταν «αυτοκτονία για τη Μεγάλη Βρετανία γιατί τότε κάποιοι θα μπορούσαν να μπουν στις εγκαταστάσεις των διπλωματικών τους αποστολών σε όλο τον κόσμο και αυτοί δεν θα μπορούσαν να πουν τίποτα».

Ο πρόεδρος του Ισημερινού πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί, είναι διατεθειμένος να απευθυνθεί για το θέμα στα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει «σαφής απάντηση» από πλευράς του Οργανισμού Κρατών της Αμερικής στη συνεδρίαση της ερχόμενης Παρασκευής.

«Να θυμάστε ότι ο Δαβίδ κέρδισε το Γολιάθ. Και όταν υπάρχουν πολλοί Δαβίδ είναι ευκολότερο να κερδίσουν τους Γολιάθ», είπε ο Κορέα. «Ελπίζουμε λοιπόν να έχουμε ξεκάθαρη στήριξη, γιατί αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες της Βιέννης και όλες τις διπλωματικές παραδόσεις των τελευταίων, τουλάχιστον, 300 ετών σε παγκόσμια κλίμακα».

«Οι Βρετανοί λένε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τον εκδώσουν (τον Ασάνζ) αλλά τότε γιατί δεν εξέδωσαν τον Αουγκούστο Πινοσέτ;», διερωτήθηκε ο Κορέα.

Ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ η χώρα έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς η Βρετανία υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να τον εκδώσει στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή