Στο Λίβανο διαχέεται η συριακή κρίση

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 10:55
UPD:11:49

Χθες, ένοπλοι από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ ελ-Τεμπάνεχ, που υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες, αντάλλαξαν πυρά με αλαουίτες της συνοικίας Τζαμπάλ Μοχσέν, που υποστηρίζουν τη Δαμασκό.

A- A A+

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν σε οδομαχίες που συνεχίστηκαν για δεύτερη νύχτα χθες ανάμεσα σε ένοπλους σουνίτες και αλαουίτες στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου.

Οι δυο κοινότητες αναπαράγουν σε μικρότερη κλίμακα τις συγκρούσεις που διεξάγονται στη Συρία, κάνοντας χρήση αυτόματων όπλων, αντιαρματικών ρουκετών και βομβών. Στη γειτονική Συρία ο αλαουίτης πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μάχεται εναντίον των, κατά κύριο λόγο, σουνιτών ανταρτών.

Χθες, ένοπλοι από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ ελ-Τεμπάνεχ, που υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες, αντάλλαξαν πυρά με αλαουίτες της συνοικίας Τζαμπάλ Μοχσέν, που υποστηρίζουν τη Δαμασκό. Σύμφωνα με το Reuters, δύο νεκροί είναι από την Τζαμπάλ Μοχσέν και πέντε από την Μπαμπ ελ-Τεμπάνεχ.

Ο -σουνίτης- πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές να σταματήσουν την «παράλογη μάχη» στην Τρίπολη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως ενάντια στο να παρασυρθούμε σε αυτή τη φωτιά που έχει εξαπλωθεί γύρω από το Λίβανο», είπε, αναφερόμενος στη βία στη Συρία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κατοίκους της Τρίπολης να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τους μετατρέψει «σε πυρομαχικά για τον πόλεμο κάποιου άλλου».

Πληροφορίες για σφαγές αμάχων στη Συρία

Την ίδια ώρα κοντά στη Δαμασκό, δεκάδες πολίτες φέρονται να σκοτώθηκαν στην περιοχή Μαανταμίγιατ αλ-Σαμ, στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης του συριακού στρατού, ο οποίος προχώρησε και σε ομαδικές εκτελέσεις, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τους 198 ανθρώπους που σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε όλη τη Συρία, οι 42 ήταν από την περιοχή αυτή, έξι χιλιόμετρα δυτικά της συριακής πρωτεύουσας.

Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί αφού ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον πλήθους που παρευρισκόταν σε επικήδεια τελετή, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσαν κάτοικοι της Δαμασκού, ο στρατός προώθησε άρματα μάχης και βομβάρδισε πολυσύχναστη διασταύρωση κοντά σε νότιες συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον οκτώ άμαχοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή