Kίνα: «Δικαιολογία» για τις ΗΠΑ τα χημικά όπλα στη Συρία

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012 18:01
UPD:18:01
REUTERS/BAZ RATNER

A- A A+

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, φερέφωνο του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα της Συρίας ως δικαιολογία για μία στρατιωτική επέμβαση.

«Για άλλη μία φορά, οι δυτικές δυνάμεις ψάχνουν εντατικά για δικαιολογίες ώστε να επέμβουν στρατιωτικά», αναφέρει το Xinhua, απαντώντας στην πρόσφατη δήλωση του Ομπάμα ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί «κόκκινη γραμμή» τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Σύμφωνα με το Xinhua, η δήλωση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήταν «επικίνδυνα ανεύθυνη», ενώ οι «ξένες σταυροφορίες» των χωρών της Δύσης θα οδηγούσαν σε περισσότερη βία και μίσος στη Συρία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Kommersant που επικαλείται πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα πιστεύει πως η Συρία δεν έχει πρόθεση να χρησιμοποιήσει τα χημικά όπλα της και πως είναι ικανή να τα περιφρουρήσει.

Το δημοσίευμα φαίνεται πως έχει στόχο να καθησυχάσει τη Δύση ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ δεν θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των ανταρτών.

Ένας «εμπιστευτικός διάλογος» με τη συριακή κυβέρνηση για την ασφάλεια του οπλοστασίου έχει πείσει τη Ρωσία ότι «οι συριακές αρχές δεν προτίθενται να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα και είναι ικανές να τα κρατήσουν υπό έλεγχο», αναφέρει η εφημερίδα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το δημοσίευμα, στο οποίο ο αξιωματούχος φερόταν να δηλώνει πως η Ρωσία θεωρεί «πιθανό» οι ΗΠΑ να αναλάβουν στρατιωτική δράση αν δουν μια απειλή από χημικά όπλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή