«Ξένιος Ζευς»: Επεισοδιακή η επιχείρηση στην Κόρινθο

Ν.Δένδιας στη Βουλή: Μόνο κέντρα υποδοχής -και όχι φύλαξης- στον Εβρο
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 13:10
UPD:20:59

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών στην Κόρινθο. Κάτοικοι και μέλη της Χρυσής Αυγής αντέδρασαν στη μεταφορά και εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο της περιοχής.

A- A A+

Επεισοδιακή ήταν η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών στην Κόρινθο.

Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση της Αστυνομίας να συγκεντρώσει τους παράνομους μετανάστες που συνέλαβε στο πλαίσιο της επιχείρησης, στο παλιό Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) της Κορίνθου. Μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, περίπου 200 άτομα, με επικεφαλής το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ευστάθιο Μπούκουρα, συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο και απέκλεισαν την πύλη, εμποδίζοντας την είσοδο στις κλούβες της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πρόλαβε να μεταφέρει περίπου 200 με 250 άτομα εντός του στρατοπέδου.

Στην περιοχή επικρατεί κλίμα έντασης καθώς αρκετοί κάτοικοι που αντιδρούν στην μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, παραμένουν έξω από το χώρο, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ παρατεταγμένες απέναντί τους. Από το πρωί, στο σημείο βρίσκεται ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου, υποστράτηγος, Ηλίας Γεωργόπουλος.

Σε ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει εγκληματική πράξη τη μετατροπή εγκαταστάσεων του Ελληνικού Στρατού σε «κέντρα τουρισμού λαθρομεταναστών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ιδίως, όπως υποστηρίζει, όταν εντός των χώρων αυτών φυλάσσεται οπλισμός. Η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλει επίσης επίθεση με γκαζάκια και βόμβες μολότοφ τα ξημερώματα, στο κατάστημα που διατηρεί στο Περιστέρι ο βουλευτής Κορινθίας Ευστάθιος Μπούκουρας.

Στις 19.00 συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της Κορίνθου για το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών στο ΚΕΝ. Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Κορίνθου Χαράλαμπος Καμπούρης ξεκαθάρισε πως η δημοτική αρχή είναι κάθετα αντίθετη στη μετατροπή του στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνονται τέτοιου τύπου ενέργειες κι επιχειρήσεις, χωρίς η πολιτεία να λαμβάνει υπόψη και χωρίς να έχει λόγο η δημοτική αρχή της πόλης».

Διαβεβαιώσεις Δένδια για Εβρο

Τη διαβεβαίωση ότι στο νομό Έβρου δεν θα δημιουργηθούν Κέντρα Φύλαξης Μεταναστών, αλλά μόνο Κέντρα Πρώτης Υποδοχής έδωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

«Έχω πει επανειλημμένα και επαναλαμβάνω ότι κατά την άποψη της κυβέρνησης, η χώρα ευρίσκετο και βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου κινδύνου συνολικής ανατροπής από το μεταναστευτικό πρόβλημα», ανέφερε ο υπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Ντόλιου για να προσθέσει: «Δεν έχει την παραμικρή έννοια να παραμένει κάποιος υπουργός αν δεν υπάρξει συνολική λύση του ζητήματος. 'Αγνοια του ζητήματος αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα».

Παράλληλα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση του κ. Ντόλιου να εξεταστεί η αξιοποίηση αστυνομικών και συνοριοφυλάκων που κατάγονται από τον Έβρο, σε ότι αφορά την στελέχωση των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.

Φ. Γεννηματά: Συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για τα κέντρα μεταναστών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των Κέντρων Κράτησης Μεταναστώνείναι η προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί απερίσπαστα η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Μεταναστευτικών Ροών (Action Plan) που εκπονήθηκε κατά το διάστημα 2010-2011.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια στην Κόρινθο, είπε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μελών κοινοβουλευτικού κόμματος, νοσταλγών του φασισμού, που επιχειρούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους προτάσσοντας τη ξενοφοβία, πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και δεν συνάδουν με την Ιστορία της χώρας μας.

«H απονομή της δικαιοσύνης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους. Όποιος επιχειρεί να υποκαταστήσει τους θεσμούς, αυτοδικώντας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή