Μ. Σαλμάς: Εως 15/9 το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 15:45

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου, ο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους, για το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών.

A- A A+

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Υγείας το δελτίο τιμών φαρμάκων, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μάριος Σαλμάς, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη» απέναντι στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Κατερίνας Μάρκου, ο κ. Σαλμάς διευκρίνισε πως το υπουργείο βρίσκεται σε διαβούλευση με τους εταίρους, για το νέο σύστημα υπολογισμού των τιμών. «Πρέπει, όμως και τα off patent και κατ' επέκταση και τα γενόσημα, να έρθουν να ανατιμολογηθούν με πιο σύγχρονο τρόπο, για να κατέβουν οι τιμές τους, ώστε να επιδράσει κι η μείωση των τιμών στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε.

Οσον αφορά στο θέμα των φαρμακοποιών, ο κ. Σαλμάς εκτίμησε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κικίλια (ΝΔ) πως «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος που έχει μιαν ωριμότητα και ξέρει τα στοιχεία, δεν θα προχωρήσει σε κινητοποίηση το Σάββατο». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε, «αυτή τη φορά η πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη». «Έχουμε έτοιμο σχέδιο, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε για να προστατεύσουμε την φαρμακευτική παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ένας οργανισμός που, σε κάθε περίπτωση, παρά τα όποια προβλήματα, μοιράζει στην αγορά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ρευστό - και είναι ιδρώτας των εργαζομένων αυτός - δεν εκβιάζεται. Θα βρούμε τον τρόπο, με αυτά τα χρήματα να πληρώνονται φάρμακα για τους εργαζόμενους», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την φαρμακευτική δαπάνη και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ), ο κ. Σαλμάς αρνήθηκε πως υπήρξε ποτέ επίσημη κυβερνητική δέσμευση για πλαφόν 1.500 ευρώ το χρόνο για κάθε ασθενή:

«Δεν υπήρξε ποτέ στο τραπέζι το πλαφόν των 1.500 ευρώ. Ήταν μια μελέτη ενός ιδρύματος ΚΕΠΕ. Κάποιος τεχνοκράτης το σχεδίασε, που δεν είχε ιδέα από πρακτική πολιτική - και αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή