Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά

Mεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά σε Αφίδνες - Κρυονέρι
Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012 06:50
UPD:11:28

A- A A+

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 4.00 στην περιοχή Λιοσάμπι στις Αφίδνες.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Π.Μπονάτσο, η φωτιά είναι πλέον οριοθετημένη και τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν στοχευμένες ρίψεις νερού για την πλήρη κατάσβεσή της σε δυσπρόσιτα για τις επίγειες δυνάμεις σημεία. Σε εγρήγορση την ίδια ώρα παραμένουν οι πυροσβεστικής δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις με τα κύρια μέτωπα να εντοπίζονται σε Κρυονέρι και Δροσοπηγή, όπου κάηκε ένα σπίτι (και ένα ΙΧ) και υπέστησαν ζημιές άλλα δύο. Σύμφωνα εξάλλου με δηλώσεις του δημάρχου Διονύσου Γ. Καλαφατέλη στη δημόσια τηλεόραση, οι φλόγες απείλησαν σπίτια σε Κρυονέρι και Σπατατζίκι Αγίου Στεφάνου. Πυκνό σύννεφο καπνού κάλυπτε από νωρίς το πρωί τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 80 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με τη υποστήριξη οκτώ αεροσκαφών, δύο ελικοπτέρων, οχημάτων εθελοντών και ΟΤΑ.

Νωρίτερα, εξαιτίας της φωτιάς διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό, από το ύψος του κόμβου Βαρυμπόμπης, στο ρεύμα εξόδου, και από Καπανδρίτι στο ρεύμα εισόδου. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Τροχαίας, λίγο πριν τις 8.00 άνοιξε το ρεύμα εξόδου (προς Λαμία), ωστόσο οι οδηγοί καλούνται να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των τροχονόμων. Δύσκολη ήταν η κατάσταση και στην οδό Τραπεζούντος στις Αφίδνες, όπου επίσης διεκόπη για ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από μαρτυρίες κατοίκων, αλλά και από τις πρώτες ενδείξεις, προκύπτει ότι η φωτιά οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε εμπρησμό.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην Εύβοια, στη Μουρτερή Κύμης. Συνολικά 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, με την υποστήριξη ενός αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου.

Τέλος, μία ακόμη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην Καμπιτσάτα Κεφαλλονιάς. Στην περιοχή επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο, δέκα εθελοντές και δύο αεροσκάφη. Περίπου στις 9.30 η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει σήμερα για τις Περιφερειακές Ενότητες:

- Περιφέρεια Αττικής,

- Βοιωτίας,

- Ευβοίας (κεντρική και νότια),

- Αργολίδας,

- Ηλείας (Πύργος, Αρχαία Ολυμπία, Ανδραβίδα, Δ. Πηνειού) και

- Κορινθίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή