Σε εξέλιξη περισσότερες από δέκα πυρκαγιές

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012 17:29
UPD:22:48

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Γρεβενά και Φλώρινα.

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λευκάδα, Χαλκιδική, Γρεβενά και Φλώρινα.

Συγκεκριμένα δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με δέκα οχήματα και 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σπίτια και διάφορα οικήματα υπέστησαν ζημιές.

Στη Ζάκυνθο, εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Λαγκαδάκια και στο Καλαμάκι, όπου επιχειροπυν πέντε οχήματα ενώ αναμένονται και ενισχύσεις. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί.

Σε δασική έκταση καίει ακόμα μία πυρκαγιά στην περιοχή Κίρκη Αλεξανδρούπολης σε δύσβατο σημείο εξαιτίας κεραυνού. Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα.

Νωρίτερα εκδηλώθηκε ακόμα μία δασική πυρκαγιά στην περιοχή Λυκόχια Αρκαδίας κοντά στη Μεγαλόπολη. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Αλλά και στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής ξέσπασε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση όπου επιχειρούν 10 πυροσβέστες.

Πύρινο μέτωπο είναι σε εξέλιξη στην Καρύνια Λακωνίας σε χορτολιβαδική περιοχή όπου επιχειρούν συνολικά 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα και οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Ακόμη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Λαϊνάκι Λευκάδας. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με έξι οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από το μεσημέρι 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δασική έκταση στη Μεταμόρφωση Πύλου, στη Μεσσηνία.

Στη Μεσσηνία ξέσπασε ακόμα μία δασική πυρκαγιά το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Αετός Τριφυλίας.

Τέλος τρία ακόμα μέτωπα είναι σε εξέλιξη από την Κυριακή σε Γρεβενά και Φλώρινα. Συγκεκριμένα, στα Γρεβενά, υπάρχουν δύο μέτωπα στο Δασύλλιο και το Φελί , χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στον Σκοπό Φλώρινας, η πυρκαγιά προέρχεται από την ΠΓΔΜ και καίει δασική και χορτολιβαδική έκταση.

Σε εγρήγορση οι αρχές στην Κεντρική Μακεδονία

Με απόφασή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου από σήμερα το πρωί μέχρι και αύριο το πρωί, οπότε και θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τη θερμοκρασία και τους ανέμους. Από το πρωί, περιπολούν εθελοντικές ομάδες των δήμων, σε βάρδιες, με ειδικά οχήματα και εξοπλισμό, επιβλέποντας την περιοχή.

Η πυροσβεστική υπηρεσία βρίσκεται από χθες το απόγευμα σε εγρήγορση, μετά τη σύσκεψη που έγινε σε επίπεδο στελεχών Κεντρικής Μακεδονίας της υπηρεσίας και αποφασίστηκε ετοιμότητα, ανάκληση ρεπό, ενίσχυση στα σημεία που υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς. Αντίστοιχη συνεδρίαση έγινε και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

«Ενημερώθηκαν όλοι οι δήμοι, η πυροσβεστική, οι εθελοντές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται βαθμολογία 5 και για το λόγο αυτό έχουμε ειδοποιήσει κάθε σχετικό φορέα να έχει στη διάθεσή του τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, χάρτες περιοχής, υδροφόρες κ.ά.» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κωνσταντίνος Κοκολάκης.

Προθεσμία για την Τετάρτη έλαβε ο 24χρονος για τις πυρκαγιές στη Χίο

Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, έλαβε από την ανακρίτρια Χίου ο 24χρονος, που κατηγορείται για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ράχη Καρδαμύλων, αλλά και για ακόμη 14 πυρκαγιές στο βόρειο τμήμα της Χίου. Ειδικότερα εναντίον του 24χρονου, ο οποίος κρατείται, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό σε δάσος από πρόθεση, τελεσθείς από κακοβουλία, και εμπρησμός κατ' εξακολούθηση από πρόθεση, από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και πρόσωπα.

Την ίδια ώρα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε, αφού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, ο 61 ετών συλληφθείς για την πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κοιλιωμένο, στις 23 Αυγούστου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος έχουν σχηματιστεί δικογραφίες σε βάρος 250 ατόμων για πρόκληση εμπρησμού σε αγροτοδασικές εκτάσεις, μεταξύ των οποίων 26 για πρόθεση και 224 για αμέλεια.

Αποκατάσταση του οδικού δικτύου της Χίου

Εν τω μεταξύ, το χρηματικό ποσό των 300.000 ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση πρωτεύοντος οδικού δικτύου της Χίου, που επλήγη από την πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου.

Η σχετική απόφαση υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπεριφερειάρχη Χίου.

Το ποσό θα διατεθεί από τους πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας και η εκταμίευσή του θα είναι άμεση. Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου ορίστηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή