Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει ο Πρωθυπουργός

Συνεδριάζει την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012 09:55
UPD:22:37

Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών σε Βερολίνο και Παρίσι ενημερώνει σήμερα στις 14.00 ο Πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

A- A A+

Για τα αποτελέσματα των συνομιλιών σε Βερολίνο και Παρίσι ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός. Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, με αντικείμενο τόσο τα αποτελέσματα των συναντήσεων με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, όσο και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ. Την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν αποφύγει οποιονδήποτε δημόσιο σχολιασμό της περιοδείας του πρωθυπουργού σε Γερμανία και Γαλλία, και μόλις χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος, φέρεται να είπε ότι το κόμμα του «στήριξε με ευθύνη και χωρίς αμφιταλαντεύσεις το ταξίδι του πρωθυπουργού», υπενθυμίζοντας και τη συνομιλία που είχε ο ίδιος με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, λίγες ώρες πριν δεχθεί τον κ. Σαμαρά.

Κατά τη σημερινή ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2227714 , ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εισέλθει σε περίοδο κυβερνητικής κρίσης, αλλά αυτό, όπως υπογράμμισε, «δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται σαν πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων γεγονότων».

ΠΑΣΟΚ
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί αντιδράσεων μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης για το περιεχόμενο των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε πως οι φήμες αυτές «δεν μας φοβίζουν, γιατί γνωρίζουμε ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη και να μας τοποθετήσει σε τροχιά ανάπτυξης πολύ σύντομα». «Αναζητούμε», είπε, μιλώντας χθες στη δημόσια ραδιοφωνία, «και θα βρούμε τον δικαιότερο δυνατό τρόπο για να περάσουμε αυτή την δύσκολη προσπάθεια. Είναι κοινή απόφαση πιστεύω όλων όσοι στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση να κρατήσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και να μπούμε γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης».

«Το σίγουρο», τόνισε, «είναι ότι όταν έχουμε όλοι βάλει την εθνική ανάγκη πάνω από το κομματικό, ή όποιο άλλο συμφέρον» και «δεν νομίζω ότι μπορεί να επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές».

Ειδικά για το θέμα των ειδικών μισθολογίων, ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασωθούν οι μισθοί των μάχιμων ένστολων... Μιλάμε για τη δικαιότερη κατανομή βαρών. Είναι μια δύσκολη δοκιμασία και προσπαθούμε η κοινωνία μας να την περάσει με τον δικαιότερο τρόπο».

Όσον αφορά στην εφεδρεία, σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση αναζητείται ο τρόπος να προστατευθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο όσοι χρειαστεί να αλλάξουν καθεστώς. «Ακόμα και εκεί», διευκρίνισε, «δεν υπάρχει απόφαση. Πρώτα απ' όλα αριθμός δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί και η μορφή που θα πάρει αυτό το καθεστώς, αν καταλήξουμε σε αυτήν την επιλογή, δεν έχει οριστικοποιηθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης, ότι μέσα στο φθινόπωρο θα προχωρήσει η πρώτη αποκρατικοποίηση, επισημαίνοντας ότι στόχος δεν είναι αποκλειστικά και μόνο τα ταμειακό όφελος, αλλά και «το μήνυμα που στέλνεις διεθνώς, ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει, ότι αξίζει να επενδύσεις στην Ελλάδα». Μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμο και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για τις 11 το πρωί, εξάλλου, είναι προγραμματισμένη παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη του δεύτερου και τελευταίου μέρους των μεταρρυθμίσεων του υπουργείου.

Σε οξύ τόνο ήταν η δήλωση του Γιάννη Μηλιού από το ΣΥΡΙΖΑ για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές: «Οι "ανακοινώσεις" νέων περικοπών στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα από τα ΜΜΕ-φερέφωνα της τρόικας εσωτερικού, με τις ταυτόχρονες διαρροές περί απειλών με διαγραφή όσων βουλευτών τολμήσουν να μην ψηφίσουν το νέο βήμα προς τον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλων μερίδων του πληθυσμού μας, δείχνει ότι "ο κύβος ερρίφθη"», σχολίασε χαρακτηριστικά και υποστήριξε πως η ασκούμενη πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς κανένας στόχος δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. «Την ώρα που το δημόσιο χρέος αυξάνεται εκ νέου, το μόνο που ενδιαφέρει τη χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα είναι η αύξηση της εκμετάλλευσης, και η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η σαρωτική αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας, η μετάλλαξή της σε μια βάρβαρη νεοφιλελεύθερη κοινωνία, μια κοινωνία ευνοϊκή για το κεφάλαιο και εφιαλτική για τους εργαζόμενους», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Μηλιός.

Την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια νέων περικοπών, αποκρατικοποιήσεων και μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια εξέφρασε η Χρυσή Αυγή.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι χωρίς τέλος περικοπές οδηγούν με βεβαιότητα σε ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας» και πως «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά ολοκληρώνει το σχέδιο των τοκογλύφων για την υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου».

Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή σημειώνει ότι «τα μόνα ισοδύναμα μέτρα για να διασωθούν οι ήδη τσακισμένοι μισθοί των μάχιμων είναι οι γενναίες μειώσεις στους μισθούς υπουργών, βουλευτών και λοιπών αργόσχολων δημοσίων υπαλλήλων και "λειτουργών"». «Καμία περικοπή σε όσους Έλληνες δίνουν καθημερινά μάχη για την κοινωνική ειρήνη και την εθνική μας ασφάλεια», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή