Την υποβολή αιτήματος προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης για την κατασκευή τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αττική αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Αττική και συγκεκριμένα δύο ΜΕΑ στη Δυτική (Φυλή και Ανω Λιόσια) και δύο ΜΕΑ στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό και Κερατέα), που θα επεξεργάζονται 1.350.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος και για χρονικό διάστημα από 23 έτη έως 27 έτη.
Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με την προκαταρκτική προκήρυξη του έργου.
Η αναθέτουσα αρχή θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση κατασκευής των τεσσάρων ΜΕΑ με την καταβολή ποσού έως 150 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), που θα προέρχεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
Με τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, στοχεύει στην εξεύρεση λύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής εν όψει και του επικείμενου κορεσμού (εντός δύο - δυόμισι ετών) των υπαρχόντων διατιθέμενων χώρων υγειονομικής ταφής.
Παράλληλα, στοχεύει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποφυγή ταφής των βιοαποδομήσιμων υλικών, σύμφωνα με τους στόχους της οδηγίας 99/31 για το έτος 2013 καθώς και το έτος 2020, στην αξιοποίηση χρήσιμων πρώτων υλών που βρίσκονται στα απορρίμματα με την ανακύκλωση τους, στη μείωση του υπολείμματος προς ταφή κ.λπ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ