Στο επίκεντρο τα «αγκάθια» του πακέτου των 11,5 δισ.

Γ.Στουρνάρας: Το πακέτο έχει κλείσει
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 09:23
UPD:11:03

«Έχουμε καταλήξει» δήλωσε χθες μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ωστόσο τα ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό της εφεδρείας και των ειδικών μισθολογίων παραμένουν.

A- A A+

Στη σημερινή κρίσιμη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων 11,5 δισ ευρώ για την επόμενη διετία. «Έχουμε καταλήξει» δήλωσε χθες μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ωστόσο τα ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό της εφεδρείας και των ειδικών μισθολογίων παραμένουν.

Ερωτηθείς αν τελικά θα γίνουν κλιμακωτές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, ο υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να πει οτιδήποτε και αρκέστηκε να πει πως η χθεσινή σύσκεψη είχε να κάνει με το γενικότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής και του κυβερνητικού έργου.

Γ. Στουρνάρας: Έχουμε καταλήξει στο πακέτο

Γ. Στουρνάρας: Έχουμε καταλήξει στο πακέτο

Νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο ειδικό μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας, υποστήριξε πως η σχετική πρότασή του προς το ΥΠΟΙΚ προβλέπει ένα τρόπο μειώσεων ο οποίος να μπορεί να επιτρέψει και στο σώμα να λειτουργεί, και στους αστυνομικούς να διατηρήσουν ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεδομένου όπως επεσήμανε, ότι το 51% των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας αμείβεται με λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Στις «δύσκολες αποφάσεις» που καλείται να λάβει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σαμαράς, δίνει μάχη για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που και οι τρεις αρχηγοί έχουμε αποφασίσει: την ανάκαμψη και περισσότερες θέσεις εργασίας».

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να στηρίξουν την πολιτική της κυβέρνησης, τόσο ουσιαστικά όσο και επικοινωνιακά, με την επισήμανση πως είναι πολύ σημαντικό είναι να μην υπάρξουν διαρροές στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σαφές ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του Κινήματος ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων. «Στη σύσκεψη δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους σημεία του, όπως η εφεδρεία ή τα ειδικά μισθολόγια, αλλά για την εθνική στρατηγική της χώρας», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ. Βενιζέλου.

ΠΑΣΟΚ
Ομιλία Ευ. Βενιζέλου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Η ομιλία του Ευ. Βενιζέλου.

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε οτιδήποτε, ούτε έχουμε αναθέσει σε άλλους την ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις και εμείς να παρακολουθούμε παθητικά», ανέφερε μεταξύ άλλων, και αφού ξεκαθάρισε ότι «η χώρα σε δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εισέλθει σε κυβερνητική κρίση», διεμήνυσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να συμπεριφέρεται σαν Πρωθυπουργός μονοκομματικής κυβέρνησης και να φέρνει τους εταίρους του προ τετελεσμένων γεγονότων, λόγω πρωτοβουλιών ή παραλείψεων».

Αύριο εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, συνεδριάζει ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του Κινήματος, προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Περιστολή δημοσίων δαπανών, ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικών ελέγχων και άλλες διατάξεις».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει ο Φώτης Κουβέλης, με το γραμματέα της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, Σπύρο Λυκούδη, να παραδέχεται πως θα υπάρξει παρέκκλιση από την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης, δεδομένου όπως είπε, ότι θα υπάρξουν «μέτρα με τα οποία η ΔΗΜΑΡ και επί της ουσίας και τυπικά θα διαφωνεί».

Δ.Παπαδημούλης: «Κάνουν νάζια και στο τέλος λένε ναι»

«Σαμαράς-Στουρνάρας αποφάσισαν τα άγρια, άδικα και υφεσιακά μέτρα. Βενιζέλος- Κουβέλης κάνουν νάζια και τελικα λένε ναι. Σήμερα πάλι τα ίδια», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, μέσω twitter, για τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Ανεξάρτητοι Ελληνες: «Οχι» στις περικοπές για τους ενστόλους

Η λιτή και αξιοπρεπής διαβίωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του ηθικού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, τονίζει σε δήλωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ.Νταβρης. Υπογραμμίζοντας ότι όλο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μάχιμο, ο βουλευτής Αχαΐας καλεί τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να βρουν αλλού χρήματα για τον κρατικό κορβανά. «Υπάρχουν πηγές χρημάτων, αλλά πρέπει να έχει δύναμη να τους αγγίξετε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας

Στην Αθήνα εν τω μεταξύ βρίσκονται τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας τα οποία αρχίζουν άμεσα τους ελέγχους με πρώτο σταθμό το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής , τα μέλη των ομάδων «αναγνώρισης» έκαναν χθες έναν καταμερισμό της εργασίας μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, οπότε και αναμένεται η άφιξη της ηγεσίας των ελεγκτών από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα, το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2012, καθώς και οι προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας το 2012 και όλα τα επόμενα χρόνια. Μετά τις γενικές παρατηρήσεις που θα γίνουν για έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού, θα επισέλθουν στα ειδικότερα θέματα: Η πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ανάμεσα στα θέματα για τα οποία θα έχουν προετοιμαστεί και τα στελέχη του ΓΛΚ.

Εκτός από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα τεχνικά κλιμάκια θα αποτυπώσουν και την πρόοδο των βασικών διαρθρωτικών αλλαγών που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του μνημονίου.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αλλαγές που θα γίνουν στην αγορά εργασίας (αλλαγή προσδιορισμού του βασικού μισθού ασφαλιστικό σύστημα), σε συνδυασμό με ένα μέρος των μέτρων που αφορούν το υπουργείο Εργασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή