Γ. Στουρνάρας: Μόνο ελάσσονα ζητήματα ανοικτά

«Συζητείται ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων»
Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 12:16
UPD:30/08/2012 01:38

«Ελάσσονα ζητήματα» τεχνικής φύσεως παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

A- A A+

«Ελάσσονα ζητήματα» τεχνικής φύσεως παραμένουν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ.

Οπως δήλωσε μετά από τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, «το βασικό σενάριο έχει οριστικοποιηθεί». Διευκρίνισε πάντως ότι συζητείται ακόμη το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Γ. Στουρνάρας: Το πακέτο έχει κλείσει

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ , ζήτημα που ο κ. Στουρνάρας είπε πως δεν υπάρχει στο βασικό σενάριο και για το οποίο εμφανίστηκε κατηγορηματικός και ο Φώτης Κουβέλης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ξεκαθάρισε μετά από τη συνάντηση πως οι συντάξεις του ΟΓΑ «δεν πρέπει να περικοπούν και δεν θα περικοπούν».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι απομένει η επεξεργασία των μέτρων σε επίπεδο κομματικών επιτελείων, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Συνάντηση για αυτόν το σκοπό θα υπάρξει απόψε στο υπουργείο Οικονομικών. Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας ο Πρωθυπουργός με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση θα έχουν νέα σύσκεψη.

Η επεξεργασία των μέτρων συνεχίζεται και όταν ολοκληρωθεί θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην κοινωνία και τη Βουλή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση πάντως πως υπάρχουν και απαράβατα όρια, «να μην έχουν τα μέτρα οριζόντιο χαρακτήρα, να ληφθούν υπόψη οι θυσίες και συμβολές στην εθνική προσπάθεια μέχρι, κυρίως από τα χαμηλά εισοδήματα».

ΠΑΣΟΚ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγνώρισε ωστόσο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες περικοπές αλλά, όπως είπε, καθένας θα πρέπει να νιώσει ότι θα πιάσουν τόπο και θα είναι δίκαιες.

Σχετικά με τη σημερινή σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αντικείμενό της ήταν να προσδιορίσουμε τα επομενα βήματα ώστε να είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε στο λαό ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που μας βγάζει από το τούνελ, αλλά και από την καταστροφική συζήτηση του «είμαστε ή δεν είμαστε στο ευρώ».

Αναφερόμενος εξάλλου στις διαρροές - πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενο των μέτρων, μίλησε για καταιγισμό σεναρίων, συνιστώντας στους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί. «Έχουμε», πρόσθεσε, «πλήρη συνείδηση για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία, αλλά προσπαθούμε να συνδέσουμε την προσπάθεια ανάσχεσης της ύφεσης με την ανάγκη να σταθεί η οικονομία ξανά στα πόδια της».

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, η πρόταση Βενιζέλου για την εθνική στρατηγική υιοθετήθηκε από τους δύο άλλους αρχηγούς. Ειδικότερα, κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι υιοθετήθηκε η πρόταση να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία με την τρόικα, που να περιλαμβάνει τα μέτρα 11,5 δισ., την άμεση εκταμίευση της δόσης, την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και την άμεση μείωση του χρέους με τους τρεις τρόπους που ανέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος χθες Τρίτη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους πρέπει να γίνει, όχι μέσα από κούρεμα του πρώτου διακρατικού δανείου ή του δανείου του EFSF προς την Ελλάδα, ούτε με κούρεμα των δανείων του ΔΝΤ, αλλά με την απευθείας, από το EFSF, ανακεφαλοποίηση των ελληνικών τραπεζών, με την επαναγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά και τουλάχιστον με τη μεταφορά στην Ελλάδα των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατέχει.

Eνημερώνοντας την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για τη σύσκεψη ο κ. Βενιζέλος τόνισε, σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό πακέτο που να μπορεί να παρουσιαστεί ευπρόσωπα στη Βουλή και την κοινή γνώμη. Μεταφέροντας τη σκέψη του πρωθυπουργού, κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως ήταν ότι μετά το άτυπο ECOFIN και Eurogroup της Λευκωσίας στις 14/9 πρέπει η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων και στη συνέχεια η τρόικα πρέπει να αξιολογήσει τα μέτρα αυτά και να υποβάλει την έκθεσή της που είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε αν μετά από αυτό ανοίξει και η συζήτηση για ενδεχόμενη παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Σαμαρά ότι τα πράγματα πρέπει να ειδωθούν διαφορετικά και υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Βουλή να κληθεί να ψηφίσει ένα πακέτο μέτρων και μετά να βρεθεί αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να ψηφίσει ένα συμπληρωματικό πακέτο χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε μια ασφαλή διαδικασία που έχει ορατό τέλος και ορατή ανταπόδοση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι όταν έρθουν τα μέτρα για ψήφιση στη Βουλή πρέπει να μπορεί να ειπωθεί μια ολοκληρωμένη αφήγηση και να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος, είπε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ότι στις συναντήσεις του με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πρέπει να μεταφέρει ότι η κυβέρνηση ζητά να γίνει αντιληπτό πως χωρίς παράταση και χωρίς κάποια παρέμβαση στην ονομαστική τιμή του χρέους δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα που έχει θέσει για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, το πολιτικό σύστημα και τις θεσμικές πρωτοβουλίες, τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, την επίλυση προβλημάτων του κράτους ώστε να διευκολύνεται η ζωή του πολίτη, ενώ επανέλαβε τις θέσεις του για εθνική καμπάνια ενημέρωσης, εθνική μεταρρυθμιστική πανστρατιά για να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης φάσης.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, με τις οποίες δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος», και να προστατευθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

«Όχι στις οριζόντιες περικοπές - όχι σε περαιτέρω μάτωμα της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η προσπάθεια για την εξεύρεση των 11,5 δισ. συνεχίζεται «με βάση αυτούς τους άξονες που διεκδικώ να υπάρξουν».

Σε καμία περίπτωση το πακέτο δεν πρέπει να αυτονομείται, συμπλήρωσε, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με ένα ευρύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα, πάντα -όπως είπε- με τον αγώνα και την προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Ο κ. Κουβέλης έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας πως «δεν είναι δεκτό να δεχθούν οι ΟΤΑ μεγάλες περικοπές», καθώς είναι αυτοί που υποκαθιστούν το απουσιάζον κοινωνικό κράτος.

Μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ακολούθησε σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Ο κ. Κουβέλης, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος στις συζητήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Χατζησωκράτης ενημέρωσαν τους βουλευτές του κόμματος τόσο για τα διαμειφθέντα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς όσο και με τους τεχνοκράτες του οικονομικού επιτελείου.

Διαφωνίες στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος για το καλοκαίρι για όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ως ένα από τα κύρια εναλλακτικά σενάρια για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,7 δισ. ευρώ, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη, Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαπα και τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Στη συνάντηση υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα μέτρα που θεωρούνται αντικοινωνικά.

Στο πακέτο των μέτρων περιλαμβάνεται ακόμη η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, τα οποία λαμβάνουν 150.000- 160.000 άτομα που εργάζονται εποχικά, όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, καλλιτέχνες, καπνεργάτες κ.ά.

Τέλος, στις προτάσεις περιλαμβάνεται η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος άδειας για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου, η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, σημαντικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη, «μαχαίρι» στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ, καθώς και μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 300- 500 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Απροσδιόριστο μέχρι πού θα φθάσει το νέο πακέτο μέτρων

Α. Παπαρήγα: Τραγική φαρσοκωμωδία

Α. Παπαρήγα: Τραγική φαρσοκωμωδία

«Αδικο και αντικοινωνικό» χαρακτηρίζει το προωθούμενο πακέτο μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχοντας γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας, στη βάση της οποίας συγκροτήθηκε η παρούσα κυβέρνηση, η τρόικα εσωτερικού, ομονοούσα και κάτω από την εποπτεία των δανειστών μας, προχωρεί στην διαμόρφωση ενός ακόμα άδικου και αντικοινωνικού πακέτου μέτρων που δεν θα οδηγήσει πουθενά παρά μόνον στην ισοπέδωση της ελληνικής κοινωνίας», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.

«Το βέβαιο είναι, το νέο πακέτο μέτρων ξεκινά από τα 11,5 δις αλλά είναι απροσδιόριστο μέχρι που θα φθάσει», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί , δεν θέλει και δεν θα καθίσει με δεμένα τα χέρια μπροστά στα νέα μέτρα της εξόντωσής του».

Παράλληλα, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα τις προωθούμενες περικοπές αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη σύγκληση της Επιτροπής προκειμένου ο κ. Βρούτσης να δώσει διευκρινίσεις για τη συμμετοχή του υπουργείου που εποπτεύει στο «νέο αντικοινωνικό πακέτο μέτρων και περικοπών μισθών, συντάξεων, εφάπαξ και κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας να τελειώσει τώρα

«Οι πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι με τις δήθεν διαφωνίες τους συνεχίζουν να εμπαίζουν έναν λαό εξαπατημένο, προσβεβλημένο και εξαθλιωμένο» δήλωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών.

Σε σχετική ανακοίνωση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης διερωτάται αν έχουν αντιληφθεί ότι « όλοι γνωρίζουμε πως τα μέτρα έχουν κλείσει», συμπληρώνοντας πως «αρκεί να ακούσει κανείς τον τραπεζίτη υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα από τον οποίο εγκαίρως και εγκύρως πληροφορούμαστε τις ειλημμένες αποφάσεις».

Ο κ. Ζώης καταλήγει λέγοντας ότι «σε μονοκομματική κυβέρνηση θα υπήρχαν περισσότερες και γνησιότερες διαφωνίες από όσες δήθεν επικαλούνται οι εταίροι της σημερινής τριμερούς» και ζητά «το γαϊτανάκι της κοροϊδίας να τελειώσει εδώ και τώρα».

Χρυσή Αυγή: Παριστάνουν τις νεαρές παρθένες

Σε οξύ ύφος ήταν η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής για τη σημερινή συνάντηση. «Βενιζέλος και Κουβέλης παριστάνουν τις νεαρές παρθένες, υποκρινόμενοι πως αντιστέκονται στα επονείδιστα μέτρα της τρόικα», αλλά, «ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο και έχει ήδη αντιληφθεί πού μας οδηγούν τα εγχώρια φερέφωνα των τοκογλύφων», αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

«Οι χωρίς τέλος περικοπές οδηγούν με βεβαιότητα σε ύφεση και συρρίκνωση της οικονομίας», υποστηρίζει η Χρυσή Αυγή και «το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δεν λύνει το ελληνικό πρόβλημα, αλλά ολοκληρώνει το σχέδιο των τοκογλύφων για την υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου».

Αλ. Παπαρήγα: Τραγική φαρσοκωμωδία

Για τραγική φαρσοκωμωδία έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα που υποστήριξε πως «από τη στιγμή που κι οι τρεις και όχι μόνο αυτά τα κόμματα, υπόσχονται ότι δεν θα βάλουν σε κίνδυνο την στρατηγική παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ -γιατί εκεί είναι η ουσία- τότε σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού».

Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε επίσης ότι «φτιάχνουν ένα σκηνικό, με στόχο την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι εμείς προσπαθήσαμε να πάρουμε μέτρα, τα δήθεν ισοδύναμα -που κι αυτά αντιλαϊκά είναι- και στο τέλος θα πουν στον λαό ότι εμείς σώσαμε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».

Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα εμφανίστηκε, μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπείες των συνδικαλιστικών φορέων των ενστόλων, κατηγορηματικά αντίθετη σε ενδεχόμενες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

«Όπως ήδη έχουμε δηλώσει, διαφωνούμε 100% σε οποιαδήποτε προσπάθεια νέων περικοπών στον χώρο των ενστόλων, παίρνοντας μάλιστα υπόψη ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη υποστεί πολύμορφες περικοπές και, επίσης, δεν μιλάμε για υψηλόμισθους και δεύτερους μισθούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Παναγόπουλος: Επώδυνο για τους μισθωτούς το νέο πακέτο μέτρων

Για «εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο πακέτο περικοπών για τους μισθωτούς» έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας.

«Πολύ φοβούμαι ότι έχουν ξεχάσει ότι έλεγαν προεκλογικά ότι τα μέτρα είναι άνισα, άδικα και αναποτελεσματικά. Και θα οδηγηθούν πάλι σε μέτρα άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι η ΓΣΕΕ δεν έχει άλλο τρόπο από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις «εάν επιχειρηθεί πάλι οι άνθρωποι του μόχθου, πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι να σηκώσουν το βάρος της κρίσης, να πληρώσουν το μάρμαρο μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται».

Προτεινόμενα για εσάς