Πυρκαγιές σε Πύλο, Ηράκλειο, Ύδρα, Ρόδο, Ζάκυνθο και Φλώρινα

Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012 19:20
UPD:19:51

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπου ήδη κατέφθασαν ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Αθήνα.

A- A A+

Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σήμερα στην Πύλο και το Ηράκλειο ενώ σε εξέλιξη παραμένουν από χθες τα πύρινα μέτωπα σην Ύδρα, τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και τη Φλώρινα.

Συγκεκριμένα, δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Παλαιό Σουληνάρι Πύλου στη Μεσσηνία. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες, με επτά οχηματα και πέντε άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος συνδράμυν τέσσερα αεροσκάφη.

Το μεσημέρι εκδηλώθηκε ακόμα μία πυρκαγιά στην περιοχή Σμάρι του Δ. Μίνωα Πεδιάδας στο Ηράκλειο Κρήτης. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.

Καλύτερη είναι σήμερα η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπου ήδη κατέφθασαν ενισχύσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Αθήνα.

Στην Ύδρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μπίστη.

Ακόμα μία δασική πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη από την Τρίτη στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στο Κερί.

Τέλος, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στο Σκοπό Φλώρινας, η οποία εισήλθε στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική ΠΓΔΜ.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Περιφέρεια Κρήτης, τις Περιφερειακές Ενότητες Χίου, Ικαρίας και Σάμου και τη Ν. Εύβοια (δήμοι Κύμης-Αλιβερίου, Καρύστου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δεν είναι σύμπτωση οι συνεχείς πυρκαγιές στη Ρόδο

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μίκα Ιατρίδη υποστήριξε ότι οι συνεχείς πυρκαγιές στη Ρόδο επιβεβαιώνουν τον κανόνα ότι επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση.

Μάλιστα επεσήμανε ότι τα νησιά χρειάζονται διαφορετικές δομές προστασίας συγκριτικά με την ηπειρωτική Ελλάδα ζητώντα παράλληλα καλύτερη οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας.

«Στις δύσκολες στιγμές, που αντιμετωπίζει για μια ακόμη φορά το νησί μας, λόγω πυρκαγιών, η αυτοθυσία και αυταπάρνηση των πυροσβεστών, των πιλότων των αεροσκαφών και των εθελοντών, φαίνεται ότι περιορίζει σημαντικά το μέγεθος της καταστροφής του πανέμορφου νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι το φιλότιμο των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των εθελοντών υπερφαλαγγίζει τις λογιστικές προσεγγίσεις, που ακολουθούνται στο πλαίσιο του Μνημονίου», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή