Επεισόδιο Αιγύπτου - Συρίας στη σύνοδο των «Αδεσμεύτων»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε «καταπιεστικό» το καθεστώς Ασαντ
Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2012 15:57
UPD:15:58
REUTERS

Μοχάμεντ Μούρσι: Μήνυμα αλληλεγγύης στον συριακό λαό

A- A A+

Μια αποστροφή του προέδρου της Αιγύπτου περί «επανάστασης ενάντια σε ένα καταπιεστικό καθεστώς» στη Συρία, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων στην Τεχεράνη, οδήγησε στην αποχώρηση από την αίθουσα της συριακής αντιπροσωπείας.

Στην πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου ηγέτη στο Ιράν μετά το 1979, ο Μοχάμεντ Μορσί έκανε λόγο για «ηθικό καθήκον», αλλά και για «πολιτική και στρατηγική αναγκαιότητα» στήριξης της εξέγερσης στη Συρία. Παραλλήλισε μάλιστα τους Σύρους εξεγερμένους με τους Παλαιστίνιους, σημειώνοντας ότι και οι δύο μάχονται «για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη».

Η αποχώρηση της συριακής αντιπροσωπείας από την αίθουσα της συνόδου ήταν άμεση, όταν ο Μορσί ξεκίνησε την αναφορά του στο εσωτερικό μέτωπο της Συρίας. Τα ιρανικά ΜΜΕ προτίμησαν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «προγραμματισμένη αποχώρηση» λόγω μιας συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι οι αναφορές του Αιγύπτιου προέδρου πιθανά να δημιούργησαν δυσφορία και στην ιρανική κυβέρνηση, που μέχρι στιγμής εμφανίζεται να στηρίζει ενεργά το καθεστώς Ασαντ.

Μπαν Κι Μουν: Να σταματήσει άμεσα η βία στη Συρία

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, που παρευρίσκεται στη σύνοδο της Τεχεράνης, σημείωσε ότι η Συρία αντιμετωπίζει το φάσμα ενός μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου, ενώ υπογράμμισε ότι «όσοι παρέχουν όπλα σε οποιαδήποτε πλευρά της σύγκρουσης συμβάλλουν στη διαιώνιση της δυστυχίας του συριακού λαού».

Ο Μπαν Κι Μουν πρόσθεσε πως 18.000 νεκροί είναι ήδη αρκετοί και κάλεσε με έντονο τρόπο σε τερματισμό της βίας το συντομότερο δυνατό.

Σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε «περίεργη» από πλευράς του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δε δίστασε να εκφράσει τις «σοβαρές ανησυχίες» του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, έχοντας μάλιστα δίπλα του εκπρόσωπο του ιρανικού κοινοβουλίου.

Έκανε δε και έμμεσες, αλλά σαφείς καταδικαστικές νύξεις για τις συχνές αναφορές των Ιρανών ηγετών σε μελλοντική «εξαφάνιση του Ισραήλ», καταδικάζοντας επίσης την άρνηση του Ολοκαυτώματος από μέρος της ιρανικής πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

REUTERS

Καμενεϊ: Το Ιράν δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων

Σε αντίθεση με τη γενική αντίληψη που υπάρχει στη Δύση, το Ιράν «ποτέ δεν επεδίωξε την απόκτηση πυρηνικού όπλου», τόνισε στην ομιλία του στη σύνοδο ο Ανώτατος Ηγέτης του ιρανικού καθεστώτος, Αγιατολλάχ Αλ Καμενεϊ.

REUTERS
Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ατομική βόμβα

Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα κατασκευάσει ατομική βόμβα

Χαρακτήρισε μάλιστα τα πυρηνικά όπλα «μεγάλη και ασυγχώρητη αμαρτία», προσθέτοντας όμως ότι το Ιράν δε θα απεμπολήσει ποτέ το δικαίωμά του στη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

Παράλληλα, ο Καμενεϊ άσκησε δριμεία κριτική στον «παράλογο» τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιτρέπει στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ιρανό θρησκευτικό ηγέτη, να επιβάλλονται σε όλο τον πλανήτη.

«Πρόκειται για ανοικτή δικτατορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή