Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν

Ενώ στις ΗΠΑ λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του anthrax
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2001 07:22
UPD:14:22

A- A A+

ΣΦΟΔΡΟΙ ήταν και χθες οι βομβαρδισμοί εναντίον του Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Καμπούλ, ενώ όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Observer, από τους βομβαρδισμούς στην αφγανική πρωτεύουσα, έχασαν τη ζωή τους και πέντε Βρετανοί μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στο Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν και στόχους στα περίχωρα της Κανταχάρ.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ενώ τόνισε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, θα είναι μακροχρόνιος και ενδέχεται να περιλάβει την αποστολή περισσότερων χερσαίων δυνάμεων.

Στο Πακιστάν, οπλισμένοι μασκοφόροι, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, άνοιξαν πυρ εναντίον καθολικής εκκλησίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 18 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Σε μουσουλμάνους μαχητές αποδίδει την πράξη η τοπική αστυνομία. Στην επαρχία της βορειο-δυτικής μεθορίου, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ένοπλοι Πακιστανοί που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν, κατέλαβαν χθες έναν εγκαταλελειμένο διάδρομο προσγείωσης, φυλάκιο της αστυνομίας και ένα βενζινάδικο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το Σάββατο, χιλιάδες Πακιστανοί πέρασαν τα σύνορα με το Αφγανιστάν, προκειμένου να ενισχύσουν τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι πακιστανικών ισλαμικών κομμάτων. Εκκληση στο Πακιστάν να δεχθεί τους Αφγανούς πρόσφυγες και να μην προχωρήσει σε απελάσεις εκείνων που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, απηύθυνε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών, για τους πρόσφυγες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισε προληπτικά, η αίθουσα αλληλογραφίας στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς εντοπίστηκαν χθες ίχνη άνθρακα σε ταχυδρομικό κέντρο του προαστίου Λαντόβερ, στο Μαίρυλαντ, το οποίο διαχειρίζεται την αλληλογραφία του υπουργείου. Ο βάκιλος ανιχνεύθηκε και σε άλλα έξι σημεία της χώρας, ενώ και υπάλληλος σε ταχυδρομείο του Νιού Τζέρσεϋ, επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από το βακτηρίδιο στο αναπνευστικό σύστημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, έδωσε εντολή να μεταφέρεται η αλληλογραφία από την Ουάσιγκτον σε ειδικές εγκαταστάσεις στο Οχάϊο, όπου οι επιστολές θα αποστειρώνονται.

Στη Δυτική Ευρώπη, φαίνεται να έχουν καταφύγει περίπου 150 έως 200 μέλη της οργάνωσης Αλ-Κάϊντα, που διέφυγαν το τελευταίο δίμηνο από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού περιοδικού «Newsweek», το οποίο επικαλείται ταξιδιωτικούς πράκτορες, στο Πακιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή