Σκληραίνει η κόντρα φαρμακοποιών - γιατρών με ΕΟΠΥΥ

Εκρηκτική η κατάσταση στην Υγεία
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 09:58
UPD:15:49

«Εμείς θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κώστας Λουράντος στην κρατική τηλεόραση, υπεραμυνόμενος της απόφασης των φαρμακοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

A- A A+

Την πλήρη ρήξη φαρμακοποιών και γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ επιβεβαίωσαν με σημερινές τους δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης.

«Εμείς θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΣΑ στην κρατική τηλεόραση, υπεραμυνόμενος της απόφασης των φαρμακοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. «Να δώσουν λύσεις», πρόσθεσε, «έχουμε προτείνει λύσεις αναίμακτες, δεν θέλουμε λεφτά θέλουμε συμψηφισμό [...] Το πρόβλημα είναι ότι όλα μετατίθενται στο μέλλον». «Το μισό δισ. δεν είναι κέρδος των φαρμακοποιών είναι χρήματα που έχουν πάρει οι φαρμακευτικές, τις έχουμε ξοφλήσει», ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΣΑ και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε την εφορία για χρήματα που δεν έχουμε εισπράξει».

Ο κ. Λουράντος κάλεσε τέλος τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη να εφαρμόσουν τη δέσμευσή τους για καταβολή στους ασφαλισμένους κατά προτεραιότητα των χρημάτων από τα φάρμακα που προμηθεύονται. «Δεν κινδυνεύει κανείς ασφαλισμένος», υπογράμμισε και κατέληξε: «Ποιο είναι το πρόβλημα; Θα παίρνουν τα λεφτά τους, είπε ο ΕΟΠΥΥ, αμέσως».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει πως «παρά τις δημόσιες και γραπτές διαβεβαιώσεις τόσο του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, δεν κατεβλήθη ακόμη σε 29 νομούς της χώρας το ποσόν των 67.000.000 ευρώ που οφείλεται για τις συνταγές Μαΐου και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί στις 23 Ιουλίου». Προσθέτει μάλιστα πως «το παράλογο της όλης υπόθεσης είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν κατατεθειμένα στην Αγροτική Τράπεζα και δεν δίδεται η εντολή εξόφλησης των δικαιούχων». «Αναρωτιόμαστε εάν η κυβέρνηση θέλει λύση του προβλήματος και εάν πιστεύει ότι έτσι φροντίζει για την αξιοπιστία της» καταλήγει σε ειρωνικό τόνο ο ΠΦΣ.

Κ. Λουράντος: Σταματάει η πίστωση μεχρι ο ΕΟΠΥΥ να δώσει αυτά που χρωστάει

Κ. Λουράντος: Σταματάει η πίστωση μεχρι ο ΕΟΠΥΥ να δώσει αυτά που χρωστάει.

«Ας πάνε σπίτι τους όσοι δεν μπορούν να δώσουν λύση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ζητώντας να δοθεί άμεσα πολιτική λύση.

Παράλληλα εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του προέδρου του Οργανισμού, Γεράσιμου Βουδούρη, τονίζοντας ότι «ξεκίνησε έναν ΕΟΠΥΥ με τηλέφωνα που χρεώνουν τους ασφαλισμένους αλλά χωρίς να κάνει συμβάσεις με τους γιατρούς».

«Ας βγει να πει ότι θα κάνουμε για έξι μήνες εθελοντισμό και ότι δεν θα πάρει κανείς το μισθό του, και ας προχωρήσουμε έτσι», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Πατούλης.

Γ. Πατούλης: Να υπάρξει εξασφάλιση της χρηματορροής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Γ. Πατούλης: Να υπάρξει εξασφάλιση της χρηματορροής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΙΣΑ τονίζει ότι αποτελεί επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη η συνάντηση των κομμάτων της κυβέρνησης με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου «να συζητηθούν τα θέματα εξυγίανσης και εξορθολογισμού του χώρου της υγείας, καθώς επίσης η σωστή διαχείριση των ποσών που διατίθενται για την Υγεία».

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η δαπάνη της υγείας είναι ανελαστική και ότι το ιατρικό επάγγελμα οφείλει να γίνεται απρόσκοπτα μέσα από αξιοπρεπή επιβίωση των λειτουργών του», συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Εξάλλου, για εικόνα εξαθλίωσης στα δημόσια νοσοκομεία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, καταγγέλλοντας ότι «έχουν ξεμείνει από υλικά» και ότι το προσωπικό είναι «ελάχιστο και εξαθλιωμένο».

«Έχουμε χάσει 40% από τις αποδοχές μας και ο κ. Στουρνάρας μιλάει για άλλο 10%» υπογράμμισε ο κ. Βαρνάβας και πρόσθεσε ότι υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Ανακοίνωσε τέλος ότι θα σταλεί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και εξήγγειλε τετράωρη στάση εργασίας για σήμερα έως τη λήξη της βάρδιας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα, έθεσε τα εξής ερωτήματα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑFM : «Πιστεύει κανείς ότι το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ είναι πρόβλημα Διοίκησης, πρόβλημα Βουδούρη; Δηλαδή δεν μαζεύει τα χρήματα; Δεν τα διαχειρίζεται σωστά; Πηγαίνει σε αδιαφανής δράσεις;» διερωτήθη για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα είναι ό,τι αυτή τη στιγμή δεν έχουνε ακόμη προσαρμοστεί στην ιδέα κάποιοι ότι δεν μπορεί με την κάθε αλλαγή μιας Κυβέρνησης να σταματάνε οι θητείες σε όσους τις έχουνε αναθέσει μέσα από διαδικασίες του Κοινοβουλίου ».

Αναφορικά με την απεργία των γιατρών επισήμανε ότι «η συμμόρφωση με τους νόμους κι ό, τι υπογράφει κανείς δεν είναι απειλή», προσθέτοντας ότι οι γιατροί «δεν μπορούν να πηγαίνουν σε επίσχεση εργασίας γιατί έχουν σύμβαση έργου».

Εξέφρασε παράλληλα την έκπληξή του για την απόφαση των φαρμακοποιών να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς όπως είπε δεν υπήρξε κλίμα έντασης στη συνάντηση.

Τέλος για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι είναι «παλαιές οφειλές από τα ταμεία που συγχωνεύθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και κυρίως από τον ΟΠΑΠ» και επανέλαβε ότι αυτές τις «αμαρτίες του παρελθόντος» δεν είναι δυνατόν να τις πληρώνουν σήμερα οι ασφαλισμένοι».

Ενταση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων

Εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΕΤΜ και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα φάρμακα και ζητώντας δωρεάν υγεία.

Δεν έλειψαν μάλιστα οι λιποθυμίες και οι εντάσεις όταν κάποιοι από τους συγκεντρωθέντες εισέβαλαν στο κτήριο ζητώντας να συναντηθούν με τον υπουργό, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος και τους δέχθηκε.

Ωστόσο, εξερχόμενος του υπουργικού γραφείου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δήμος Κουμπούρης, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και τη στάση του υπουργού.

Οι συνταξιούχοι έδωσαν νέο ραντεβού στην πλατεία Κοτζιά, όπου το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιοδοτικών ομοσπονδιών ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ-ΤΑΕ.

«Απαιτούμε να δοθούν τα φάρμακα σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις και όχι να παίζονται παιχνίδια σε βάρος μας με κίνδυνο τη ζωή μας», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

Πρωτοβουλία ΑΔΕΔΥ

Στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας παρενέβη και η ΑΔΕΔΥ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία συνεννοήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο σύστημα υγείας, με πρώτη συνάντηση τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Όπως αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση, οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας όπως διαμορφώνονται με βάση τις επιταγές της τρόικας και την απόλυτη εφαρμογή των μνημονίων, στα οποία δυστυχώς συμφώνησε και υλοποιεί η τρικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας, δημιουργούν γεγονότα που διαλύουν κυριολεκτικά το δημόσιο σύστημα υγείας και οδηγούν τους ασφαλισμένους Έλληνες σε πρωτοφανή εγκατάλειψη.

«Τα νέα επώδυνα μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές και οι κερδοσκόποι, οι εκμεταλλευτές της κοινωνίας, της εργασίας και της ζωής των ανθρώπων, στερούν από τους ασφαλισμένους το ύψιστο αγαθό της Υγείας, αφού φαρμακοποιοί και γιατροί διέκοψαν τις συμβάσεις με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αδυνατώντας να συνεργαστούν με το Δημόσιο σύστημα Υγείας» προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Η συνάντηση του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ και του προεδρείου του Π.Ι.Σ. θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 11:50 π.μ. στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ.

ΓΣΕΕ: Απαράδεκτος κοινωνικός εκβιασμός

Για «θέατρο του παραλόγου μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακοβιομηχάνων, φαρμακοποιών και γιατρών» και απαράδεκτο κοινωνικό εκβιασμό, κάνει λόγο η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος ΓΣΕΕ .

Τονίζει ακόμη ότι «οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο».

Η Συνομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση «να δώσει άμεση λύση και παράλληλα, στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού διαλόγου, να επανεξεταστεί η οργάνωση, η χρηματοδότηση και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους προβλήματα για τους ασφαλισμένους».

Συναντήσεις Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

Παράλληλα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοίνωσε πως την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των χρηστών υγείας (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ, ΠΣΣΕ, ΠΟΣΔ, ΠΣΣΟ). Ειδικότερα, ο πρόεδρος και το ΔΣ του ΙΣΑ θα συναντηθεί την Πέμπτη στις 14.00 μ.μ με εκπροσώπους των χρηστών υγείας:

1) Της ΓΣΕΕ κ. Δημουλά

2) Της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσουμπέλη

3) Τον Πρόεδρο Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Κροκίδη

4) Τον Πρόεδρο Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ κ. Ζώη

5) Τον Πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου κ. Βαβουγιό

6) Τον Πρόεδρο ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο

7) Τον Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή