Οι χαμένες πατρίδες τραγουδούν με τον Χρόνη Αηδονίδη

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 12:27
UPD:12:27

Ο πολυβραβευμένος - στην Ελλάδα και το εξωτερικό- Χρόνης Αηδονίδης, με παρουσία στην ελληνική δισκογραφία που ξεπερνά τα 60 έτη, έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια.

A- A A+

Στη μνήμη της θλιβερής επετείου των 90 χρόνων από την εκχώρηση της Ανατολικής Θράκης στην Τουρκία, ο μεγάλος δάσκαλος και ερμηνευτής της ελληνικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, θα διαβεί τα μουσικά μονοπάτια της ιστορίας μας, στο Ηρώδειο, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Παράσταση από καρδιάς

Στη συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στον Σύλλογο Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Φίλων των Μεταμοσχεύσεων "Συνεχίζω", ο Θρακιώτης Χρόνης Αηδονίδης, με τον Πέτρο Γαϊτάνο, τη Γιώτα Νέγκα, αυθεντικά παραδοσιακά συγκροτήματα από την πατρίδα του και τους μαθητές του, θα μας ξεναγήσουν στη μουσική παράδοση της Θράκης, στα νανουρίσματα της Μακεδονίας, στους έντονους ρυθμούς του Πόντου και στα μοιρολόγια της Σμύρνης. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, στην οποία συμπράττουν συνολικά 200 συντελεστές. Επαγγελματίες δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, χορωδοί, χορευτές, κάτοικοι και πρόσφυγες των περιοχών αυτών θα χαρίσουν μία θεαματική βραδιά, γεμάτη κρουστά, δυνατούς ρυθμούς και χορό, με τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, της ξενιτιάς, της τάβλας, του γάμου, μοιρολόγια και βυζαντινούς ύμνους. Πρόκειται για μοναδική παράσταση, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Βραβεία - διακρίσεις

Ο πολυβραβευμένος - στην Ελλάδα και το εξωτερικό- Χρόνης Αηδονίδης, με παρουσία στην ελληνική δισκογραφία που ξεπερνά τα 60 έτη, έχει δισκογραφήσει περισσότερα από 450 τραγούδια. Εξακολουθεί να επισκέπτεται πολύ συχνά την Θράκη όπου έχει δημιουργήσει ένα φυτώριο νέων, στους οποίους μεταγγίζει συστηματικά, με την διδασκαλία του, την βαθειά γνώση της ερμηνείας του μουσικού αυτού υλικού. Επελέγη μάλιστα, ως κορυφαίος καλλιτέχνης, να ερμηνεύσει ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 2004, ενώ το 2000 η Ελλάδα καλωσόρισε την νέα χιλιετία με την φωνή του στο διακρατικό παγκόσμιο τηλεοπτικό εορταστικό πρόγραμμα "millennium". Έχει βραβευθεί το 2010 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον τίτλο του "Άρχοντος Υμνωδού" της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για το έργο του και την καλλιτεχνική του παρουσία. Μεγάλο μέρος του προσωπικού και καλλιτεχνικού αρχείου του, φιλοξενείται μόνιμα στο κτήριο της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως και είναι επισκέψιμο από όποιον βρίσκεται στην πόλη.

Στη σωστική λέμβο της παράδοσης

Ο δάσκαλος, καταγραφέας και ερμηνευτής της ελληνικής παράδοσης, Χρόνης Αηδονίδης, στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Τα δικά μας τα γλέντια δεν περνάνε κρίση, γιατί δεν απαιτούνται πολλά χρήματα. Γίνονται στην πλατεία του χωριού, στα καφενεία και ο κόσμος έρχεται και περνάει καλά. Μάλιστα, επειδή πλανάται ο μπαμπούλας της παγκοσμιοποίησης, της ισοπέδωσης των λαών - και αυτών που έχουν παράδοση και αυτών που δεν έχουν- οι Έλληνες συσπειρώνονται γύρω από την παράδοση. Όταν κινδυνεύει να ισοπεδωθεί ένας τέτοιος πολιτισμός, όπως ο ελληνικός, οι πολίτες αντιδρούν και συσπειρώνονται".

Προτεινόμενα για εσάς