Έκκληση Πολωνού ΥΠΕΞ για προσοχή στις δηλώσεις για την Ελλάδα

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2012 16:43
UPD:16:43

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και θα έπρεπε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

A- A A+

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και θα έπρεπε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, δήλωσε μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, απευθύνοντας έκκληση προς όλους «να προσέχουν τη γλώσσα που χρησιμοποιούν».

Μεταξύ άλλων σύγκρινε τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να εφαρμόσει η Ελλάδα με αυτές που έγιναν στην Πολωνία και στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην περίοδο που ακολούθησε την πτώση του κομμουνισμού, όταν «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ένα διογκωμένο δημόσιο τομέα, με υπερβολικά πολλές κρατικές εταιρείες, με μία αντιπαραγωγική οικονομία».

Τόνισε ότι παραδείγματα όπως αυτά της Ανατολικής Γερμανίας, της Εσθονίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, «που τώρα αναπτύσσονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Ελλάδα».

«Την πιο πολλή δουλειά, τον πιο πολύ πόνο, πρέπει να τον υποστεί ο δημόσιος τομέας, που δεν είναι ανταγωνιστικός, και όχι ο κόσμος εν γένει», υπογράμμισε ο Πολωνός υπουργός.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θυμός στην Πολωνία για χώρες όπως η Ελλάδα «που δεν έκαναν τη δουλειά που έπρεπε», ο Σικόρκσι απαντά ότι ίσως να υπάρχει «λίγος φθόνος» καθώς «κάποιες χώρες είχαν μια δεκαετία ανάπτυξης βασιζόμενες πάνω στην αξιοπιστία των πλέον αξιόπιστων μελών της ευρωζώνης». Το μάθημα είναι, καταλήγει ο ίδιος ότι «δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε μία ψευδή αίσθηση ευημερίας όταν τα πράγματα πάνε καλά. Τότε είναι ο καιρός για μεταρρυθμίσεις».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή