Το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των υποχρεώσεων προς φαρμακοποιούς, γιατρούς και στη συνέχεια προς άλλους προμηθευτές του ΕΣΥ , θα ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή, μετά την διυπουργική σύσκεψη για την Υγεία, ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Στη σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας και Επικρατείας.
Μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Υγείας τόνισε σε δραματικούς τόνους ότι αγωνίζεται να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ έως το τέλος του έτους και απηύθυνε έκκληση προς όλους να συνδράμουν σε αυτή την «προσπάθεια εθνικής σημασίας».
Γνωστοποίησε μάλιστα την εκτίμηση ότι ο ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του χρόνου θα έχει έλλειμμα 1,4 έως 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που απέδωσε στην υστέρηση καταβολής των εισφορών του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ.
Ο υπουργός Υγείας στάθηκε και στη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, την οποία -όπως είπε- παρέλαβε από την προηγούμενη ηγεσία στο 15,4%.
«Ζητώ την έμπρακτη και ειλικρινή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην Υγεία και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Οι πρακτικές του παρελθόντος δεν ωφελούν, οι ακραίες συμπεριφορές βλάπτουν», τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος. «Δεν είμαστε ανάλγητοι, χρειάζεται όμως να αποδεχθούμε την ενοχλητική αλήθεια ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι και ο δανεισμός δεν υπάρχει», κατέληξε.
Ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε παράλληλα εντολή να αποδοθεί άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ σε 500.000 ασφαλισμένους το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο τους οφείλεται για είδη που προμηθεύτηκαν (αναπηρικά αμαξίδια κ.ά.), έδωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Οσον αφορά στο θέμα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να παραμείνει σε λειτουργία το ίδρυμα και διαβεβαιώνοντας πως γίνονται όλες οι προσπάθειες για την σωτηρία του. Όπως είπε πάντως ο υπουργός η μόνη λύση είναι η πώληση του Ντυνάν, καθώς «η κατάσταση είναι πολύπλοκη», ενώ οι οφειλές του ξεπερνούν τις δυνατότητες της Πολιτείας.
Ζήτησε τέλος από όλους να είναι προσεκτικοί στις αναφορές τους σε θέματα της Υγείας εξηγώντας πως όταν δημιουργούνται εντυπώσεις και ξεσηκώνεται η κοινωνία η κατάσταση οδηγείται προς άναρχες συμπεριφορές. «Αν μεταδίδεται ότι δεν υπάρχει φάρμακο, οι συνταγές θα φτάσουν τις 600.000 σε μία μέρα», παρατήρησε, προσθέτοντας πως τον Ιούλιο η συνταγογράφηση έφτασε τις 4 εκατ. συνταγές.
Προθεσμία δύο μηνών ζητεί ο Μ. Σαλμάς
Προθεσμία δύο μηνών προκειμένου το υπουργείο Υγείας να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του ζήτησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
«Ζητούμε ανακωχή, ζητούμε πίστωση χρόνου. Το υπουργείο έχει την καλή πρόθεση να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του», είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να εξοφληθούν οι ασφαλισμένοι που έδωσαν χρήματα για τα φάρμακά τους και στη συνέχεια οι πάροχοι του συστήματος Υγείας.
«Καταβάλλουμε προσπάθεια να βρούμε πόρους έως το τέλος του χρόνου. Κάνουμε τρομακτική προσπάθεια να κόψουμε τις δαπάνες χωρίς να μειώσουμε τις υπηρεσίες» ανέφερε απευθυνόμενος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και πρόσθεσε πως στόχος είναι μετά από έξι μήνες να μην υπάρχει λίπος που δεν κόψαμε. «Σ' αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να έχουμε απέναντι κανέναν από τη Βουλή», σημείωσε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φαρμακοποιών, των γιατρών και των προμηθευτών θα υλοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα αφού η ηγεσία του υπουργείου συναντηθεί με όλους τους εταίρους της Υγείας.
«Δικαιωμένος» ο ΙΣΑ
Δικαιωμένος για τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ . Τονίζει ακόμη πως ελπίζει ότι «αυτή η συνάντηση θα αποβεί καρποφόρα για τη διασφάλιση ενός πλαισίου ανελαστικών δαπανών στην Υγεία τόσο για το λειτούργημα όλων των γιατρών όσο και για την ισότιμη περίθαλψη των ασθενών».
Συντονισμένες ενέργειες ΑΔΕΔΥ - Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Παράλληλα, τον συντονισμό των ενεργειών τους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων στον χώρο της υγείας, αποφάσισαν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, τα προεδρεία της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
«Η συνεργασία και ο συντονισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κοινά προβλήματα που δημιουργούνται από τα ελλείμματα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας», δήλωσε στο ΑΜΠΕ, μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ