Στο ΣτΕ εκ νέου οι πρυτάνεις για το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2012 20:46
UPD:20:48

Οπως αναφέρουν οι πρυτάνεις «οι περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, η εξαφάνιση των ταμειακών υπολοίπων των τακτικών προϋπολογισμών, ο μηδενισμός των διαθεσίμων της έρευνας, αλλά και η συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας» δημιουργούν «δραματικές συνθήκες» που «θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του πανεπιστημίου, τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος των πανεπιστημιακών και τη δωρεάν παιδεία».

A- A A+

Την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ν.4076/2012 για τα Πανεπιστήμια και συγκεκριμένα των διατάξεων που αφορούν στη συνταγματικότητα της σύνθεσης και των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης, αποφάσισαν οι πρυτάνεις.

Όπως τονίζουν οι πρυτάνεις σε ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσαν μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασής τους στο Λαύριο, οι τροποποιήσεις που επιφέρει ο Ν. 4076 / 2012 «παρά τις βελτιώσεις ορισμένων ρυθμίσεων, δεν αλλάζουν ουσιαστικά τον πυρήνα της λογικής του Ν. 4009 / 2011, ούτε και θεραπεύουν τα προβλήματα συνταγματικότητας, καθώς και αυτά της αδυναμίας εφαρμογής του».

«Τα κενά και η ασάφεια ως προς τη λειτουργία των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο Τομέα, Τμήματος, Σχολής, Ιδρύματος σε συνδυασμό με την εμμονή στο διοικητικό, αποφασιστικό ρόλο του Συμβουλίου, πάντα με συμμετοχή εξωτερικών μελών, επιβάλλουν στις διοικήσεις των πανεπιστημίων να παρέμβουν άμεσα, ώστε στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λογικής: να διασφαλίσουν με αποφάσεις Συγκλήτων τις διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας», επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Οι πρυτάνεις κάνουν μεταξύ άλλων αναφορά και στις οικονομικές συνθήκες των Ιδρυμάτων, αλλά και των λειτουργών τους εν όψει της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «οι περικοπές των μισθών των πανεπιστημιακών δασκάλων, η εξαφάνιση των ταμειακών υπολοίπων των τακτικών προϋπολογισμών, ο μηδενισμός των διαθεσίμων της έρευνας, αλλά και η συρρίκνωση της φοιτητικής μέριμνας» δημιουργούν «δραματικές συνθήκες» που «θίγουν τη βιωσιμότητα της λειτουργίας του πανεπιστημίου, τη βιωσιμότητα του λειτουργήματος των πανεπιστημιακών και τη δωρεάν παιδεία».

Καλούν παράλληλα την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναλάβει «θετικές πρωτοβουλίες ανακούφισης των αναγκών του πανεπιστημίου σε έμψυχο δυναμικό με άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων για θέσεις διδασκόντων με το Π.Δ. 407/80, διασφάλιση των θέσεων του διοικητικού προσωπικού (μονίμων και ΙΔΑΧ) των πανεπιστημίων, καθώς και της ένταξης των ΕΕΔΙΠ, ΙΔΑΧ και ΕΤΕΠ, που έχουν τις προϋποθέσεις, σε θέσεις ΕΔΙΠ».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Κ. Φεγγερός, επισήμανε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα ενωμένη θα συνεχίσει να προασπίζεται το δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοικούμενο πανεπιστήμιο, ενώ συγχρόνως τόνισε ότι οι πρυτάνεις θα προσπαθήσουν να κρατήσουν ανοιχτά τα Ιδρύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή