Ανεβαίνουν οι τόνοι για την Εξεταστική του Μνημονίου

Ευ. Βενιζέλος: Για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους η παρέμβαση του εισαγγελέα
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 13:36
UPD:14:36

Για θεσμικά προκλητική πρόταση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο.

A- A A+

Για θεσμικά προκλητική πρόταση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κληθείς να σχολιάσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την είσοδο της χώρας στο Μνημόνιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους, εκτίμησε νωρίτερα ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου, στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ποινικοποιήσει όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων που ψήφισε η Βουλή, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα συγκεκριμένων πράξεων.

Σε δηλώσεις του στο Real FM, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης, πως το θέμα της εξεταστικής δεν έχει καμία σχέση με τη δικογραφία που σχηματίστηκε για τις δηλώσεις Ρουμελιώτη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2231968. Όπως είπε, η περίοδος στην οποία αναφέρεται η αλληλογραφία με τον εισαγγελέα, έχει διερευνηθεί από τη Βουλή με εξεταστική επιτροπή στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο και στο σημείο αυτό εκτίμησε πως ο εισαγγελέας δεν έπρεπε καν να επιληφθεί ενός θέματος στο οποίο βασικό στοιχείο είναι πολιτικές αποφάσεις πολιτικών προσώπων. «Αυτό έγινε για λόγους αμιγώς επικοινωνιακούς», υποστήριξε και καταλόγισε στον εισαγγελέα επικοινωνιακή πολιτική, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία δικονομική βάση.

«Αν εξαρχής υπήρχε ζήτημα ευθυνών πολιτικών προσώπων, έπρεπε να επιληφθεί η Βουλή. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να παρεμβληθεί εισαγγελέας. Ήταν 100% επικοινωνιακό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέμεινε πως «δεν υπάρχει κανένας φάκελος», τον οποίο πρέπει να εξετάσει η Βουλή. «Δεν υπάρχει κανένας φάκελος. Είναι οι απόψεις του κ. Ρουμελιώτη, της κας Κατσέλη και του κ. Αρσένη», παρατήρησε, επισημαίνοντας πως «ο κ. Ρουμελιώτης έκανε μια πολιτικού χαρακτήρα παρατήρηση» και όχι μία νομικού χαρακτήρα καταγγελία. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, η Βουλή θα μπορούσε, με την παρούσα σύνθεσή της, να μελετήσει το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της προηγούμενης περιόδου.

Δ.Παπαδημούλης: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το Μνημόνιο, θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους, εκτίμησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, καλώντας τον Πρωθυπουργό να τηρήσει «τη ρητή προεκλογική του δέσμευση» και να συναινέσει στο αίτημα.

«Ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει πώς μία διαχειρίσιμη κρίση χρέους μετατράπηκε σε μία καταστροφική χρεοκοπία. Ζητά αλήθεια και καταλογισμό ευθυνών για όσους, με πράξεις και παραλείψεις χρόνων, οδήγησαν τη χώρα στο καταστροφικό Μνημόνιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Ελπίζω ο Πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, να μην αθετήσει και αυτή τη ρητή προεκλογική του δέσμευση», ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης σε δηλώσεις του στο Περιστύλιο της Βουλής.

Η εξεταστική επιτροπή, με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, δεν είναι ένα ποινικό δικαστήριο, επεσήμανε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά «συζητάει μείζονα θέματα που έχουν απασχολήσει τη χώρα και προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για το μέλλον». Αν τώρα, πρόσθεσε, προκύψουν κατά την εξέταση κι άλλες ευθύνες πέραν των πολιτικών συμπερασμάτων, τότε είναι άλλη επιτροπή υπεύθυνη κι άλλη η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι μέσα από την εξέταση του όλου προβλήματος μπορεί να προκύψουν, ενδεχομένως, και ποινικές διαστάσεις και αστικές διαστάσεις σε αδικήματα». «Ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουμε περαιτέρω σε προανακριτική επιτροπή. Βεβαίως πολιτική απόφαση ήταν δεν χωράει αμφιβολία. Δεν έχω στοιχεία να κατηγορήσω για χρηματισμό πολιτικά πρόσωπα. Αλίμονο, δεν τίθεται έτσι το θέμα...», σχολίασε σε δηλώσεις του στο ρ/σ Βήμα FM.

«Ναι» στην εξεταστική από τη Χρυσή Αυγή

«Ναι στη σύσταση της εξεταστικής για το Μνημόνιο είπε η Χρυσή Αυγή, καθώς όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της, «η επιβολή του Μνημονίου συνιστά έγκλημα που οδηγεί τη χώρα μας στην καταστροφή και τον λαό μας στην εξαθλίωση». Η Χρυσή Αυγή, καταλήγει η ανακοίνωση, «στηρίζει ανεπιφύλακτα κάθε πρωτοβουλία υπέρ της απόδοσης ποινικών ευθυνών σε όσους είχαν προαποφασίσει τη διάλυση της Ελλάδος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή