Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ Στουρνάρα και Τσίπρα

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 11:48
UPD:12:25

A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά την ώρα του Πρωθυπουργού, όταν απόντος του Αντώνη Σαμαρά, ο Γιάννης Στουρνάρας διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο .

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ληστεία τραπέζης» την πορεία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα, πως απαξίωσε με τις δηλώσεις του το Τ.Τ., προκαλώντας πτώση της μετοχής του κατά 30%. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αδιανόητη τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο. «Εάν ήσασταν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Κάνετε ληστεία τραπεζών, ληστέψατε την Αγροτική και τώρα το ΤΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κόντρα Α. Τσίπρα - Ι. Στουρνάρα για το T.T. στη βουλή

Κόντρα Α. Τσίπρα - Ι. Στουρνάρα για το T.T. στη βουλή.

«Όσα λέτε δεν τεκμηριώνονται από πουθενά» απάντησε ο κ. Στουρνάρας, υποστηρίζοντας ότι «είναι εκεί για να λέει την αλήθεια». Αντέτεινε επίσης πως «στο πιο πρόσφατο stress test το 2011, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επιδόσεων».

«Πάτε για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά λέτε πως είναι "σαπάκι". Σε άλλες χώρες θα ερχόταν ο εισαγγελέας. Με βάση επίσημα στοιχεία, το Ταμιευτήριο είχε αποδώσει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, την ίδια στιγμή που οι άλλες τέσσερις τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις», επανήλθε ο κ. Τσίπαρς.

«Δεν χαρακτήρισα "σαπάκι" το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είπα πως είναι μη βιώσιμο και φροντίζουμε να το κάνουμε βιώσιμο εξυγιαίνοντάς το», απάντησε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Ο δείκτης κεφαλαιακής του επάρκειας ήταν συγκυριακός, λόγω στήριξής του από το Δημόσιο, οριακά αποδεκτός και ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες στην Ευρώπη, από πλευράς επιδόσεων. Στην Ευρώπη πλέον, υπάρχει άλλος άνεμος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κρατικοδίαιτες τράπεζες».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια στους δανειστές της, «σε κατάσταση χειρότερη της Αργεντινής». «Δεν μπορεί όμως να αντέξει ο λαός αυτή την πολιτική. Λέτε πως "δεν γίναμε Αργεντινή". Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Εσείς δυστυχώς μας οδηγείτε σε άλλες πολύ χειρότερες καταστάσεις», σημείωσε.

«Αν πραγματικά πιστεύετε πως για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να αναγνωρίσετε πως κάνετε λάθος», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε», κατέληξε.

Νέα πυρά Τσίπρα για την απουσία Σαμαρά από τη Βουλή

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέκρινε έντονα την απουσία του Πρωθυπουργού από τη συζήτηση της ερώτησης, κατηγορώντας τον πως αποφεύγει να εμφανιστεί στη Βουλή αλλά και στη ΔΕΘ και λέγοντας μάλιστα πως «ούτε επί δικτατορίας δεν απουσίασε Πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

«Πού βρίσκεται ο Πρωθυπουργός;» διερωτήθηκε και συνέχισε: «Δύο μήνες έχει να πατήσει σε αυτήν την αίθουσα [...] θα μπορούσε αν δεν θέλει να έρχεται στην ώρα του Πρωθυπουργού να την καταργήσει».

«Αδικείτε τον Πρωθυπουργό ο οποίος πιστώνεται αυτήν την αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό για την οικονομία», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή