«Απαράδεκτες πρακτικές» στην Επιτροπή Θεσμών καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2012 12:16
A- A A+

Απαράδεκτες πρακτικές καταστρατήγησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -και μέλη της Επιτροπής- Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ευτελισμό και την υποβάθμιση της Επιτροπής, μέσα από πρακτικές τις οποίες επιχειρούν να επιβάλλουν τα συναινούντα και συμπράττοντα κόμματα της τρικομματικής κυβερνητικής κοινοπραξίας». «Πρακτικές που», όπως καταγγέλλουν, «εφάρμοσαν χθες, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής, σε όλες τις Επιτροπές στις οποίες ο Κανονισμός προβλέπει υποχρεωτική συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο προεδρείο». Αφού «διαμοίρασαν θώκους μεταξύ τους στις Διαρκείς Επιτροπές», τα τρία κόμματα της κυβένρησης «επιχείρησαν να εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ ορισμένες επιπλέον θέσεις, εμφανίζοντάς το ως κόμμα της αντιπολίτευσης», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα, προσθέτουν, επέμειναν «να εκλέξουν δεύτερους αντιπροέδρους από το ΠΑΣΟΚ, ως δήθεν κόμμα της αντιπολίτευσης, ακόμη και ελλείψει υποψηφιότητας».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν ένσταση για παραβίαση του Κανονισμού και αποχώρησαν από τη διαδικασία, την οποία κατήγγειλαν ως «αντικοινοβουλευτική, αντισυνταγματική και προσβλητική για την νοημοσύνη όλων, κυρίως όμως ως απάδουσα στη συμπεριφορά και την ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην κοινοβουλευτική τους στάση και δράση».

Καταλήγοντας, οι τρεις βουλευτές διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν «ενέργειες και πρακτικές που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, ευτελίζουν τους θεσμούς και αναδεικνύουν άλλον ένα τομέα σύμπραξης των κυβερνητικών συνεταίρων: την πολιτική υποκρισία». «Την ίδια ώρα που σφικτά εναγκαλιζόμενα τα κόμματα της Ν.Δ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της ΔΗΜ.ΑΡ. συμπράττουν σε όλα, διακωμωδούν την ίδια τους τη θέση και λειτουργία, παριστάνοντας τα δήθεν αντιπολιτευόμενα μεταξύ τους κόμματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή