Ιράκ: Δεν αναγνωρίζει τη θανατική καταδίκη του ο αντιπρόεδρος Χασεμί

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 12:14
UPD:13:29

Ο φυγάς αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ιρακινού δικαστηρίου που τον καταδίκασε χθες σε θάνατο, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά υποκινούμενη.

A- A A+

Ο φυγάς αντιπρόεδρος του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ιρακινού δικαστηρίου που τον καταδίκασε χθες σε θάνατο, χαρακτηρίζοντάς την πολιτικά υποκινούμενη.

Πρόσθεσε ότι δεν θα επιστρέψει στο Ιράκ από την Τουρκία, όπου έχει διαφύγει, εντός των επόμενων 30 ημερών, όπως τον διέταξε το δικαστήριο.

«Χθες, ο πρωθυπουργός Μαλίκι και το δικαστήριό του ολοκλήρωσαν το τελικό στάδιο της θεατρικής καμπάνιας εναντίον μου χρησιμοποιοιώντας ένα δικαστήριο-μαϊμού που δημιουργήθηκε γι'αυτό το σκοπό», δήλωσε ο Χασεμί στη διάρκεια συνέντευξης στην Αγκυρα.

«Επομένως, επαναλαμβάνω ότι τόσο εγώ όσο και οι σωματοφύλακές μου είμαστε απολύτως αθώοι, ενώ απορρίπτω ολοκληρωτικά και δεν θα αναγνωρίσω ποτέ αυτή την άδικη και πολιτικά υποκινούμενη απόφαση», υπογράμμισε.

Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε χθες ερήμην σε θάνατο τον φυγάδα αντιπρόεδρο, έναν από τους σημαντικότερους σουνίτες ηγέτες της χώρας, για τη δολοφονία μιας δικηγόρου και ενός στρατηγού.

Η Δικαιοσύνη έχει απαγγείλει κατά του Χασεμί και ορισμένων σωματοφυλάκων του 150 κατηγορίες, κυρίως για τη δολοφονία έξι δικαστών και πολλών ανώτερων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας.

Όμως είναι για τη δολοφονία μιας δικηγόρου και του στρατηγού Ταλίμπ Μπελασίμ που αυτός και ο γραμματέας του καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Ο Ταρίκ αλ Χασεμί έχει καταφύγει από τον Απρίλιο στην Τουρκία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει.

Καταγγέλλει εδώ και μήνες μια διαδικασία με καθαρά πολιτικούς σκοπούς, που εγγράφεται στη σύγκρουση μεταξύ του συνασπισμού Ιρακίγια, που κυριαρχείται από σουνίτες, και του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, τον οποίο κατηγορεί για αυταρχισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή