Ευ. Βενιζέλος: Τα μέτρα δεν πρέπει να υπερβούν τις αντοχές της κοινωνίας

Με βάση την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής το τεχνικό μέρος της συζήτησης με την τρόικα
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 19:20
UPD:20:41

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

A- A A+

Την ανάγκη να γίνουν «με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο» οι περικοπές στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ υπογράμμισε ο Ευ. Βενιζέλος, κατά τη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.

«Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι προσπαθούν να υπηρετήσουν οι σχετικές προτάσεις του κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει «όλες τις νομοθετικές και άλλες διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που καθιστούν αξιόπιστα και αποτελεσματικά τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν συνδέονται με μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αλλά με την μεταρρύθμιση του κράτους και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών».

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η πολιτική σταθερότητα και να ανακοπεί ο κίνδυνος «εκφασισμού της κοινωνίας», καθώς, όπως σημείωσε, «δυστυχώς πυκνώνουν σχετικές ενδείξεις».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, το τεχνικό μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη «με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής».

«Κρίσιμο σημείο» της συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ήταν τέλος η σύνδεση των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ με την Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός αγορών, «καθώς όλα πρέπει να κατατείνουν στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους».

Όπως διευκρίνιζαν, αργότερα, πηγές της Ιπποκράτους, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν ο κ. Βενιζέλος μίλησε για το ζήτημα της παράτασης, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι τα μοντέλα συζήτησης για την υλοποίηση των μέτρων εξειδικεύονται με βάση τη λογική της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. «Είναι ένα θέμα η εξειδίκευσή τους και ένα άλλο η εφαρμογή τους», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, μιλώντας για «ενθαρρυντικό σημάδι».

Της συνάντησης του Ευάγγ. Βενιζέλου με την τρόικα, είχε προηγηθεί ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το περιεχόμενο της συζήτησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό, νωρίτερα σήμερα το πρωί, «καθώς και για τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοιχτά».

Αναφορικά με αυτά τα «ανοικτά θέματα», οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο διαπιστώθηκε ότι από την πλευρά της η τρόικα αποδέχεται τα 5,5. δισ. από το σύνολο των περίπου 11,5 δισ. ευρώ, ενώ, από την ενημέρωση που είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το οικονομικό επιτελείο, προέκυψε ότι το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως η διαφωνία της τρόικας σχετικά με τα μέτρα είναι της τάξης των περίπου 3 δισ. ευρώ.

«Το ''άνοιγμα'' υπάρχει στα μέτρα που έπρεπε να τεκμηριώσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις δαπάνες που αφορούν στην κρατική λειτουργία και όχι στο πακέτο που αφορά σε μισθούς», σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, όταν ο Ευάγγ. Βενιζέλος τούς ζήτησε να κατανοήσουν τα όρια αντοχής της κοινωνίας, οι εκπρόσωποι της τρόικας προέτρεψαν επ' αυτών των θεμάτων η ελληνική πλευρά να απευθυνθεί και σε «υψηλότερο» πολιτικό επίπεδο, με τις πηγές της Ιπποκράτους να χαρακτηρίζουν την αυριανή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ως «καλή ευκαιρία για διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο».

Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν συζητήθηκε θέμα απολύσεων και παρέπεμπαν στην «ξεκάθαρη» προεκλογική θέση του ΠΑΣΟΚ να μην υπάρξουν απολύσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή