Βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία με φόντο την κρίση χρέους

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 08:55
UPD:11:16

A- A A+

Στη σκιά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι πολίτες της Ολλανδίας για να εκλέξουν το νέο Κοινοβούλιο της χώρας, μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού σχηματισμού υπό τον Μαρκ Ρούτε τον περασμένο Απρίλιο.

Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Ρούτε και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Ντίντερικ Σαμσόμ εμφανίζονται να κερδίζουν από 36 έδρες το καθένα στο κοινοβούλιο των 150 εδρών, σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Maurice de Hond.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εμίλ Ρέμερ και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χερτ Βίλντερς, με τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις, φέρονται να καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Δύο άλλες δημοσκοπήσεις, των TNS Nipo και του τηλεοπτικού προγράμματος Een Vandaag, εκτιμούν ότι οι Φιλελεύθεροι και οι Εργατικοί θα εξασφάλιζαν 35 και 34 έδρες αντίστοιχα.

Παρότι πρόκειται για αντίπαλα κόμματα, πιθανολογείται μπορεί να γίνουν εταίροι σε έναν ευρύ φιλο-ευρωπαϊκό συνασπισμό που θα επιβάλει την αναγκαία δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να ικανοποιήσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος τους οποίους έχει θέσει η ΕΕ καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls θα ανακοινωθούν λίγο μετά τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδος).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή