Νεκρός ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2012 14:54
UPD:17/09/2012 16:16

A- A A+

Τo θάνατο του αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη Κρίστοφερ Στίβενς και τριών άλλων μελών του προσωπικού της πρεσβείας σε επίθεση στη Βεγγάζη καταδίκασε ο Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εξωφρενική» και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

«Έχω δώσει εντολή στην κυβέρνησή μου να παράσχει όλα τα μέσα για την υποστήριξη της ασφάλειας του προσωπικού μας στη Λιβύη και να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας στις διπλωματικές μας αποστολές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ομπάμα.

«Αν και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις προσπάθειες να υποτιμηθούν οι θρησκευτικές πεποιθήσεις άλλων, πρέπει να εκφράσουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας στην παράλογη βία που στοίχισε τη ζωή σε αυτούς τους δημόσιους λειτουργούς», υπογράμμισε.

Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε ζωντανά, απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς Αμερικανούς και τόνισε ότι «η επίθεση δεν θα προκαλέσει ρήξη στους δεσμούς ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης». Δεσμεύτηκε ακόμα ότι «θα υπάρξει δικαιοσύνη» και ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Λιβύης ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

Ο Λίβυος ηγέτης Μοχάμεντ αλ Μεγκάριεφ ζήτησε συγγνώμη από την Ουάσινγκτον για την επίθεση. «Ζητούμε συγγνώμη από τις ΗΠΑ, τον αμερικανικό λαό και όλο τον κόσμο γι'αυτό που συνέβη», δήλωσε ο αλ Μεγκάριεφ, πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λιβύης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αλ Μεγκάριεφ υπογράμμισε ότι οι δράστες της επίθεσης θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ενώ δεσμεύθηκε ότι όλοι οι αλλοδαποί που ζουν στη Λιβύη θα προστατευθούν.

Κλίντον: Επίθεση μιας «μικρής ομάδας»

Τη «βαθιά» της λύπη εξέφρασε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ εξήρε το έργο του πρέσβη.

«Καθώς εξελισσόταν η κρίση στη Λιβύη, ο Κρις ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που βρέθηκε στη Βεγγάζη», δήλωσε η Κλίντον. «Διακινδύνευσε την ίδια του τη ζωή για να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να χτίσει τα θεμέλια για ένα νέο, ελεύθερο κράτος. Πέρασε κάθε ημέρα έκτοτε βοηθώντας να ολοκληρωθεί το έργο που ξεκίνησε. Ο Κρις ήταν αφοσιωμένος στην προαγωγή των αμερικανικών αξιών και συμφερόντων, ακόμη κι όταν αυτό σήμαινε ότι έθετε τον εαυτό του σε κίνδυνο».

Η αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Σον Σμιθ, αξιωματούχος διαχείρισης πληροφοριών με 10 χρόνια υπηρεσία στο διπλωματικό σώμα, όμως δεν έδωσε τα ονόματα των άλλων δύο αμερικανών υπαλλήλων καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τον θάνατό τους.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ότι «ήταν μια επίθεση από μια μικρή και εξαγριωμένη ομάδα, όχι από το λαό ή την κυβέρνηση της Λιβύης» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τρίπολη http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2234948 .

Την επίθεση καταδίκασαν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανική κυβέρνηση και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν. «Βαθιά ανησυχία» εξέφρασε η Ρωσία, ενώ για «στυγνή» και παράλογη επίθεση, έκανε λόγο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ. Συλλυπητήρια επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο απέστειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για τα γεγονότα

Το Reuters μεταδίδει ότι οι τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι έριξαν ρουκέτες εναντίον του οχήματός τους, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν μετά από επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με το BBC, ο πρέσβης έχασε τη ζωή του από ασφυξία, μετά τη ρίψη χειροβομβίδων στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη από αγνώστους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προβολή στο ίντερνετ ταινίας που θεώρησαν ότι γελοιοποιεί το Μωμάεθ.

Σύμφωνα με τις λιβυκές αρχές, οι δράστες διαμαρτύρονταν για την ίδια ταινία που προκάλεσε την έντονη αντίδραση χιλιάδων Αιγυπτίων, κυρίως σαλαφιστών, οι οποίοι διαδήλωσαν χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο και επιχείρησαν να κάψουν τη σημαία των ΗΠΑ. Οι ίδιοι φέρονται να σκαρφάλωσαν τα τείχη του κτηριακού συγκροτήματος.

Η επίμαχη ταινία

Ο αμερικανός πάστορας Τέρι Τζόουνς, που είχε πυροδοτήσει διαδηλώσεις στο μουσουλμανικό κόσμο το 2010 λόγω του σχεδίου του να κάψει το Κοράνιο, δήλωσε ότι προώθησε την ταινιά «Η αθωότητα των μουσουλμάνων», παραγωγός της οποίας φέρεται να είναι ένας Ισραηλινο-αμερικανός. Ωστόσο αποσπάσματα μια άλλης ταινίας με την ονομασία «Μωάμεθ, προφήτης των μουσουλμάνων» κυκλοφορεί εδώ και εβδομάδες στο ίντερνετ.

Το Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι μπλόκαρε την πρόσβαση στο YouTube ώστε οι πολίτες να μην είναι σε θέση να δουν την ταινία http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2234929 .

Οι Ταλιμπάν απηύθυναν έκκληση στους Αφγανούς να ετοιμαστούν για μάχη εναντίον των Αμερικανών και κάλεσαν τους αντάρτες να «πάρουν εκδίκηση» μέσω χτυπημάτων εναντίον αμερικανών στρατιωτών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Χισάμ Καντίλ δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τη ταινία, ωστόσο την κάλεσε να αναλάβει δράση εναντίον των παραγωγών της ταινίας, «στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων που ποινικοποιούν πράξεις που ανακινούν συγκρούσεις βάσει φυλής, χρώματος ή θρησκείας.

«Αυτό που συνέβη στην αμερικάνική πρεσβεία στο Κάιρο είναι θλιβερό και το απορρίπτει όλος ο αιγυπτιακός λαός, ειδικά αν σκεφτούμε ότι αυτοί που έφτιαξαν αυτή την ταινία χαμηλού επιπέδου δεν έχουν σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση», όπως δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή