«Αποτρόπαια» επίθεση στη Βεγγάζη

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 06:18
UPD:08:38

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

A- A A+

«Αποτρόπαια επίθεση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και τριών ακόμα αμερικανών διπλωματών, επισημαίνοντας πως θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.

Ο πρεσβευτής, Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμα διπλωμάτες έχασαν τη ζωή τους όταν Ισλαμιστές εφοδιασμένοι με όπλα επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη το βράδυ της Τρίτης . Οι ένοπλοι ήταν μεταξύ του πλήθους που διαδήλωνε κατά της Αμερικής, με αφορμή την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν προσέβαλε τον Μωάμεθ.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εικάζουν ότι η επίθεση στη Βεγγάζη ίσως να είχε προσχεδιαστεί αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι μέλη μιας ομάδας ανταρτών με την ονομασία Ανσαρ αλ Σαρία - που σημαίνει Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου- ήταν μεταξύ των ενόπλων.

Για « περίπλοκη επίθεση» έκανε λόγο χθες και ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε ωστόσο να κάνει εικασίες όσον αφορά το ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό έδωσε εντολή να κατευθυνθούν δυο πλοία στις λιβυκές ακτές, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για προληπτικούς λόγους. Νωρίτερα, χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη στη Λιβύη ομάδας 50 πεζοναυτών ειδικευμένων στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή να επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας όλων των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη μεταφέρθηκε στη Γερμανία, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των μελών της αμερικανικής διπλωματικής σποστολής στην Τρίπολη.

Οι βίαιες εχθροπραξίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βεγγάζη και το Κάιρο, προκάλεσαν φόβους εξάπλωσής τους και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή