Intel: Λεπτομέρειες για τα νέα υπολογιστικά τσιπ

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012 23:02
UPD:23:02

Με τα Haswell η Intel αναμένει να κερδίσει χαμένο έδαφος έναντι των τσιπ που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM, που έχει υιοθετηθεί από συσκευές με iOS και Android, κυριαρχώντας με αυτό τον τρόπο στην αγορά των tablets.

A- A A+

Ορισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα επερχόμενα νέα τσιπ υπολογιστή της, υπό την ονομασία Haswell, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στα μέσα του επομένου έτους, αποκάλυψε η Intel.

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, τα Haswell θα «τρέχουν» στα 10 watt, περίπου το μισό του Ivy Bridge που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην «εμπροσθοφυλακή» της εταιρείας. Αυτό «μεταφράζεται» σε πιο λεπτές, γρηγορότερες και με αυξημένη αυτονομία συσκευές. Επίσης, θα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αξιοποιούν τεχνολογίες που γνωρίζουν άνθιση αυτή τη στιγμή, όπως η αναγνώριση φωνής και προσώπου- ενδεικτικά, η Intel συνεργάζεται με την εταιρεία του χώρου της τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, Nuance, για τη δημιουργία ενός «πακέτου» λογισμικού που θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των νέων τσιπ στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ εκτιμάται πως τα Haswell θα παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις στον εντοπισμό/ αντίληψη αντικειμένων που βρίσκονται στο οπτικό πεδίο των φακών των καμερών, ανοίγοντας νέους δρόμους και νέες δυνατότητες σε τομείς όπως ο χειρισμός μέσω χειρονομιών και η augmented reality.

Με τα Haswell η Intel αναμένει να κερδίσει χαμένο έδαφος έναντι των τσιπ που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM, που έχει υιοθετηθεί από συσκευές με iOS και Android, κυριαρχώντας με αυτό τον τρόπο στην αγορά των tablets. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι οι χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις- ωστόσο η Apple φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό με την ευκαιρία και της επερχόμενης έλευσης των Windows 8, καθώς τα Haswell υποτίθεται πως θα μπορούν να υποστηρίζουν πλήρως το νέο λειτουργικό διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων τσιπ θα είναι το «πάντρεμα» της CPU (του επεξεργαστή) με το PCH (platform controller hub, το οποίο αναλαμβάνει λειτουργίες όπως η διαχείριση περιφερειακών συσκευών).

Επί της παρούσης, στο Ivy Bridge η CPU λειτουργεί στα 17 watt και το PCH στα 4 watt (συνολικά 21). Στην περίπτωση του Haswell, η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις, μία στα 15 και μία στα 10. Επίσης, θα υπάρχει μία νέα διαδικασία, ονόματι Power Optimiser, που θα μειώνει κατά πολύ την κατανάλωση ενέργειας από μία συσκευή όταν αυτή δεν χρησιμοποιείται.

Προτεινόμενα για εσάς