Η «Γυναίκα της Ζάκυθος» φιλοξενείται στις εκδηλώσεις του Δήμου Δάφνης - Υμηττού

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 13:34
UPD:29/11/2012 12:18

Το πεζό αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού, η «Γυναίκα της Ζάκυθος», θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, σε σκηνοθεσία- ερμηνεία Νίκου Καλαμό.

A- A A+

Μία αφήγηση του έργου σταθμού της νεοελληνικής μας λογοτεχνίας, τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονυσίου Σολωμού, ερμηνεύει αύριο, Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., ο Νίκος Καλαμό, στο Θεατράκι Αλσους Πέτρου & Παύλου στον Υμηττό (δίπλα στην πλατεία Υμηττού), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πεζό αριστούργημα του Διονύσιου Σολωμού («Όραμα του Διονύσιου Ιερομόναχου εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου») παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Καλαμό, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με το έργο από το 2001. Έξι χρόνια αργότερα, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του Σολωμού, άρχισε να δίνει παραστάσεις, κατ' αρχάς στο Θέατρο Τέχνης και στη συνέχεια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Υπόθεση

Τόπος δράσης είναι η Ζάκυνθος και χρόνος το 1826, όταν οι Τούρκοι πολιορκούν το Μεσολόγγι. Ο ιερομόναχος-αφηγητής, απλός και θεοσεβούμενος άνθρωπος, παρακολουθεί άναυδος όσα συμβαίνουν γύρω του και βλέπει διδακτικά οράματα. Ο τόνος της φωνής του είναι βιβλικός και η αφήγησή του συχνά αλληγορική. Περιγράφει με απέχθεια το χαρακτήρα της «Γυναίκας της Ζάκυθος» και στιγματίζει τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τις Μεσολογγίτισσες. Μιλά για τη μοχθηρή ψυχή της και το αβυσσαλέο μίσος της απέναντι στην Επανάσταση. Το έργο συντίθεται από δυο αντιθετικά θέματα: τη σκληρή και ανήθικη συμπεριφορά της Γυναίκας και τη δύσκολη ζωή των γυναικών του Μεσολογγίου, οι οποίες βιώνουν την προσφυγιά και τη ζητιανιά στο νησί όπου κατέφυγαν για να γλυτώσουν από τους Τούρκους.

Νίκος Καλαμό

Με σπουδές θεάτρου στη Νέα Υόρκη κοντά στη Στέλλα Αντλερ, από το 1974 έως το 1980, έμεινε στην Αμερική έως το 1989 συμμετέχοντας σε 18 παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με το Αντιθέατρο και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αίγινα, ιδρύοντας το 1995 το Θεατρικό Φυτώριο για την προώθηση νέων ταλέντων. Για βιοπορισμό ασκεί μια άλλη τέχνη, επισκευάζει παλιά έπιπλα - αντίκες.

Προτεινόμενα για εσάς