Αλ. Τσίπρας: Ζούμε την αποδιάρθρωση όσων θεωρούσαμε δεδομένα

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 20:01
UPD:15/09/2012 00:32

Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί, έχει δεχθεί μεγάλη επίθεση, έχει προβλήματα και αδυναμίες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας (δεξιά) μετά τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ΑΠΘ Ι. Μυλόπουλο (αριστερά).

A- A A+

Οι κυβερνώντες θεωρούν «μεταρρυθμίσεις» το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, θεωρούν «διαρθρωτικές αλλαγές» την κατάργηση του κράτους πρόνοιας, την εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών, το τσάκισμα των εργαζομένων και του κοινωνικού ιστού ενώ ζούμε την αποδιάρθρωση όσων θεωρούσαμε δεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους 36 σωματείων εργαζομένων και άλλων κοινωνικών φορέων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμενος σε συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι είναι λάθος η λογική ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και στη βάση μιας εργολαβίας, για την κοινωνία και τους εργαζόμενους, θα λύσει όλα τα προβλήματά τους ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται συνδυασμός πολιτικού και κοινωνικού αγώνα.

Μάλιστα παρατήρησε ότι αυτό που λείπει είναι ένα κοινωνικό φόρουμ, ένα κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα συσπειρώσει όλες τις συλλογικότητες, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, και τους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει να υπάρξει ανάχωμα στην ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία, ιδεολογική σύγκρουση και σημείωσε: «Μπορεί η κρίση να μας έκανε φτωχούς, αλλά μισαλλόδοξοι και φασίστες δεν θα γίνουμε».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τον Γιάννη Μπουτάρη. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι στη σημερινή συγκυρία το κύριο θέμα είναι η αλληλεγγύη προς τους δημότες που έχουν ανάγκες και σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η έξαρση της ανεργίας και τα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι το πρόβλημα με την αυτοδιοίκηση είναι ότι δεν είναι αυτοδιοίκηση, αλλά είναι «ετεροδιοίκηση», καθώς έχει αρμοδιότητες, αλλά δεν έχει τους απαραίτητους πόρους. Και υπογράμμισε ότι με τη μείωση κατά 60% στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το πρόβλημα έχει γίνει ασφυκτικό.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον πρύτανη Ι. Μυλόπουλο. Το δημόσιο πανεπιστήμιο στη χώρα μας έχει απαξιωθεί, έχει δεχθεί μεγάλη επίθεση, έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε αυτές τις αδυναμίες ούτε να τις κρύψουμε, χρειάζεται όμως να το στηρίξουμε, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα έκανε λόγο για εμμονή των κομμάτων της κυβέρνησης όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου νόμου ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει λαθεμένη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έχει πανευρωπαϊκές και διεθνείς διακρίσεις και πιστεύουμε ότι πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θέλει να βγάλει τον τόπο από αυτή τη μεγάλη κρίση είναι να σταθεί αρωγός στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι να το συκοφαντεί, όχι να επιδεικνύει αυτή την αλαζονική συμπεριφορά, όχι να επιδεικνύει αυτή τη ρεβανσιστική εμμονή απέναντι στους πνευματικούς ανθρώπους, στην πνευματική ηγεσία και ιδιαίτερα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το δημόσιο χώρο, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει «απίστευτη επίθεση» εναντίον των πανεπιστημίων και μίλησε για «διασυρμό» τους. Αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη για το ΑΠΘ, τόνισε και εξήγησε ότι τα οικονομικά του είναι σε άθλια κατάσταση και καλείται με λιγότερο από το 50% των κονδυλίων να κάνει το ίδιο σε μέγεθος έργο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Αύριο το πρωί, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την 77η ΔΕΘ, όπου θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε., με τα σωματεία των εργαζομένων σε αυτές και με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο στις 19:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», όπου θα παρουσιάσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας, και την Κυριακή στις 13:00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο.

ΝΔ: Παράσταση δημαγωγίας

Για δημαγωγία κατηγόρησε η ΝΔ, τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

«Την ώρα που ο κ. Τσίπρας αρχίζει την παράσταση δημαγωγίας στη Θεσσαλονίκη, το κόμμα του τάσσεται υπέρ των καταληψιών δημοσίων κτιρίων της πόλης και στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: Επιμένει να στηρίζει τους καταληψίες και να στρέφεται εναντίον της Αστυνομίας;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Λ. Συγγρού.

Επικρίνει επίσης τον κ. Τσίπρα για το γεγονός όπως λέει, ότι «σπεύδει να δώσει πολιτική κάλυψη στον εκτεθειμένο για προκλητικές σπατάλες κ. Μυλόπουλο».

«Το συμπέρασμα είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κολλημένος στο χθες και στις παθογένειες, που έφεραν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση», καταλήγει η ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή