Αλ. Παπαρήγα: Η κρίση δεν έχει φθάσει ακόμα στον πάτο

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 22:24
UPD:22:35

Η κρίση και τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν φθάσει ακόμα στον πάτο ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, υποστήριξε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αποψινή της ομιλία στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».

A- A A+

Η κρίση και τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν φθάσει ακόμα στον πάτο ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, υποστήριξε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην αποψινή της ομιλία στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.

Η ίδια κάλεσε όσο περισσότερους εργαζόμενους να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, χωρίς καμία αναγνώριση που σημαίνει καμία διαπραγμάτευση γιατί «η διαπραγμάτευση σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει νέο κούρεμα με νέα Μνημόνια».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους σε ανοιχτή συζήτηση για την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης σε όλα τα επίπεδα και σε υποδοχή των νέων μέτρων με γενική απεργία.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι οι προβλέψεις του ΚΚΕ για την πορεία της κρίσης, δεν έγιναν για να τρομοκρατήσει τον λαό αλλά για να τον προετοιμάσει ώστε να διεκδικήσει το συμφέρον του ενώ εκτίμησε ότι κάποια ανάκαμψη θα έρθει, ωστόσο θα ζήσουμε μια ανάπτυξη αναιμική, προσωρινή, με ανεργία και λιτότητα, με φτώχεια και εξαθλίωση, με μισθούς πείνας αλλά ενδεχομένως και με νέο κύμα υψηλού πληθωρισμού.

«Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις να ζήσει ο λαός πολύ καλύτερα υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια που εισβάλουν όλο και πιο βαθειά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ενώ η νέα τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει και μείωση του χρόνου εργασίας προς όφελος του ελεύθερου χρόνου, ενώ η ίδια στα χέρια των μονοπωλίων μειώνει τις θέσεις εργασίας ακόμα και σε συνθήκες αυξημένης παραγωγής», υπογράμμισε.

«Αυτό για μας είναι ανάπτυξη και όχι η επικίνδυνη για το λαό παραγωγική ανασυγκρότηση που φιλοδοξεί να αναδείξει την Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, που οδηγεί στην συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, το Ιόνιο, την Νότια Κρήτη με συμφωνίες μονοπωλίων», πρόσθεσε.

Μάλιστα δεν απέκλεισε την πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης και συμπλήρωσε ότι και οι πολιτικές δυνάμεις τσακώνονται μεταξύ τους καθώς άλλες προτιμούν να συστρατεύονται με την Γερμανία και τη Γαλλία, άλλες προτιμούν συμμαχία με τις ΗΠΑ, Βρετανία , Ισραήλ αφού μάλιστα η περιοχή του Ισραήλ έχει αναβαθμιστεί λόγω ενεργειακών αποθεμάτων ενώ υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις που προσβλέπουν στη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα.

Όπως είπε, η καθημερινή χρήση της λέξης Τρόικα κάνει πολλούς να ξεχνούν ότι είναι «η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ», τόνισε ότι γίνεται αγώνας δρόμου για το ποιος είναι ο «πιο καλός διαπραγματευτής» , πρόσθεσε ότι διάφοροι από τον Μόντι, ως τον Ραχόι και τον Ολάντ αναδεικνύονται ως «υποδείγματα αποτελεσματικής πολιτικής» ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε και το φιλολαϊκό τάχα παράδειγμα της Αργεντινής».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι αψιμαχίες μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αναδεικνύουν δευτερεύουσες διαφορές στο μίγμα της βάρβαρης πολιτικής, εμπεριέχουν και τον στόχο αποφυγής του πολιτικού κόστους, ωστόσο «για τον λαό δεν έχουν καμία ουσιαστική αξία».

Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των εκλογών, η κ Παπαρήγα είπε ότι από αυτό αντλεί η κυβέρνηση «την νομιμοποίηση να κάψει τον λαό με νέα μέτρα» και τόνισε ότι δεν έχει σημασία αν σε ένα ή δύο ζητήματα υποσχέθηκαν ότι δεν θα πάρουν νέα άδικα μέτρα, και τα τρία κόμματα έβαλαν μια κόκκινη γραμμή να μην διαταραχθεί η σχέση της χώρας με την ΕΕ, να μείνουμε πάση θυσία στο ευρώ.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα «χαρτιά» του αστικού πολιτικού συστήματος που εξελίσσεται στο ένα σκέλος του νέου δίπολου, που τείνει να αντικαταστήσει το δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και το οποίο στο άλλο σκέλος του θα έχει την κεντροδεξιά-δεξιά.

Επίσης χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ως όπλο του συστήματος για να επιβάλλει την βία η οποία ξεκινά εναντίον των μεταναστών και θα επεκταθεί στο κίνημα και τους αγώνες του ενώ την χαρακτήρισε «ναζιστικό, φασιστικό ρατσιστικό μόρφωμα που λειτουργεί στο πολιτικό πεδίο σαν τους μπράβους της νύχτας» και υπογράμμισε ότι «δεν φοβόμαστε τους μπράβους της Χρυσής Αυγής, δεν θα περάσουν καλά μαζί μας».

Τέλος η κ. Παπαρήγα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή