«Επανάσταση» στο gaming υπόσχεται η Nintendo με το Wii U

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012 23:49

A- A A+

Η είδηση της κυκλοφορίας του Wii U από τη Nintendo μέσα στο Νοέμβριο συντάραξε τον κόσμο της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας, καθώς η νέα κονσόλα της εταιρείας υπόσχεται να φέρει δραστικές αλλαγές στον χώρο του gaming - ανεβάζοντας παράλληλα τις τύχες των δημιουργών της στην κορυφή.

Το Wii U θα κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις, μία βασική (στα 300 δολάρια, με αποθηκευτικό χώρο 8 GB) και μία deluxe, με επιπλέον αποθηκευτικό χώρο και έξτρα χαρακτηριστικά (350 δολάρια, 32 GB).

Το «επαναστατικό» του χαρακτηριστικό είναι το ασύρματο touchscreen χειριστήριο (Gamepad), το οποίο δίνει ιδιαίτερες δυνατότητες multitasking και επιπλέον «δυνάμεις» στο χρήστη, ενώ η δράση εκτυλίσσεται στην «κύρια» οθόνη.

Εκ πρώτης όψεως, το χειριστήριο θυμίζει «υβρίδιο» μεταξύ ενός κλασικού gamepad και ενός tablet υπολογιστή (με οθόνη 6,2 ιντσών). Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει ότι το παιχνίδι λαμβάνει χώρα σε δύο «επίπεδα»: το ένα είναι το «κανονικό», δηλαδή αυτό της κύριας οθόνης όπου εκτυλίσσεται η περιπέτεια και το άλλο στο χειριστήριο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον παίκτη να διαχειριστεί τις ενδότερες και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες του παιχνιδιού (διαχείριση του inventory, ξεχωριστά minigames, επιπλέον δυνάμεις κ.α). Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο gamer να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι στο Gamepad, αντί για κάποια «κύρια» οθόνη.

Κάθε έκδοση του Wii U συνοδεύεται από ένα Gamepad και η αγορά ενός επιπλέον κοστίζει περίπου 170 δολάρια. Υποστηρίζονται όλα τα υπάρχοντα χειριστήρια του Wii. Ένα από τα αξιοσημείωτα και πολλά υποσχόμενα χαρακτηριστικά του Wii U είναι ότι σε περίπτωση multiplayer παιχνιδιού, ο παίκτης με το Gamepad βιώνει διαφορετικά το παιχνίδι: βλέπει στην οθόνη του διαφορετική εικόνα από τους άλλους με τα «συμβατικά» χειριστήρια, έχει επιπλέον δυνάμεις και γενικότερα βρίσκεται σε διαφορετική «θέση» σε σχέση με τους άλλους παίκτες.

Αν και η Nintendo υπόσχεται πως τα όντως πρωτότυπα αυτά χαρακτηριστικά μπορούν να φέρουν μία πραγματική επανάσταση στον κόσμο του gaming, ένα ερωτηματικό το οποίο προκύπτει είναι για ποιο λόγο η εταιρεία επέλεξε να μη δώσει multitouch δυνατότητα στο Gamepad, το οποίο μπορεί να αναγνωρίζει ένα άγγιγμα τη φορά. Ωστόσο, στα πλάγιά του υπάρχουν τα κλασικά πλήκτρα που βρίσκει κανείς σε τέτοιου είδους χειριστήρια (αναλογικά thumbsticks, τα απαραίτητα κουμπιά κτλ). Επίσης, είναι εξοπλισμένο και με μία VGA κάμερα, ένα μικρόφωνο, ηχεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τηλεκοντρόλ. Ακόμη, είναι εφοδιασμένο με γυροσκόπιο και αξελερόμετρο για πιο «κινητικά» παιχνίδια, καθώς και με τεχνολογία NFC (near field communication) για επικοινωνία και αλληλεπίδραση με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

Για το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ και του Καναδά η συσκευή συνοδεύεται από μία νέα υπηρεσία, το TVii, που τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταινίες και τηλεοπτικές σειρές σε Amazon Video, Hulu, Netflix και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη.

Η Nintendo «ποντάρει» πολλά στο Wii U, καθώς η πορεία της προηγούμενης παιχνιδομηχανής που κυκλοφόρησε, του 3DS, δεν ήταν η αναμενόμενη, με τη μετοχή της εταιρείας να έχει σημειώσει πτώση 29% από τον περασμένο Μάρτιο.

Προτεινόμενα για εσάς