Αντ. Σαμαράς: Ανάγκη για επιμήκυνση έως το 2016

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη»
Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012 11:08
UPD:15:43
A- A A+

Θέμα επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος μέχρι το 2016 έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην Washington Post στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τηρούμε όσα έχουμε υπογράψει» και πρόσθεσε ότι μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη, θα ήταν καταστροφή.

Η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη, τόνισε ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας ότι πρόκειται οι περικοπές δαπανών ύψους 11,7 δισεκ ευρώ έχουν να κάνουν με το να καταστεί η κυβέρνηση μικρότερη και το όλο σύστημα πιο αποτελεσματικό.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι «είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Στην ερώτηση αν τα χρήματα από την τρόικα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Σαμαράς απαντά: «Ναι, αν πάρουμε την επόμενη δόση, η οποία ελπίζω ότι θα είναι τον Οκτώβριο, θα ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες» υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η συνέχιση της ύφεσης.

Για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο κ. Σαμαράς είπε ότι συζήτησαν την ανάγκη για ρευστότητα, σημειώνοντας ότι για την Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη και πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών».

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τον αγώνα κατά της γραφειοκρατίας και τις επενδυτικές ευκαιρίες ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του για την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι «αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ τότε ναι, είμαι πολύ ανήσυχος».

Παράλληλα έκανε αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

«Θα τα καταφέρουμε»

Νωρίτερα σήμερα προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα θα τα καταφέρει. «Σάββατο μεσημέρι στο γραφείο σας;», ερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός από δημοσιογράφο, κατά την άφιξή του. «Δεν υπάρχουν Σάββατα. Υπάρχει πολλή δουλειά και λίγος χρόνος. Και θα τα καταφέρουμε», απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης κατηγόρησε τον Αντ. Σαμαρά και τους κυβερνητικούς εταίρους του ότι ξέχασαν γρήγορα τις προεκλογικές δεσμεύσεις για ισοδύναμα οικονομικά μέτρα, κατέστησαν χαρτί χωρίς αξία την μετεκλογική προγραμματική συμφωνία τους και το μόνο που τους απασχολεί είναι πώς και με ποια επικοινωνιακά κόλπα θα ψηφιστούν μέτρα ύψους τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει, κανένας Έλληνας δεν τους πιστεύει και όλοι γνωρίζουν ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας όλοι θα είναι φτωχότεροι, η χώρα θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη ύφεση, θα έχει μεγαλύτερη ανεργία και η κρίση θα απαιτεί νέα, επώδυνα μέτρα.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζει την επιμήκυνση ως λύση που θα φέρει ανακούφιση και για το λαό, υπογραμμίζει το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά.

Μάλιστα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρύβει, όπως και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ότι κάθε μέτρο διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης συνοδεύεται με νέα μέτρα εξόντωσης του λαού.

Τα νέα μέτρα, εκτιμά η Χρυσή Αυγή, οδηγούν με βεβαιότητα στην επιμήκυνση ή μάλλον τη διαιώνιση του ελληνικού προβλήματος. Τα δανεικά που στη συνέχεια θα λάβουμε θα χαριστούν στις τράπεζες και τους εργολάβους, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για την ανάταξη της εθνικής μας οικονομίας, σημειώνει.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή