Μπραχίμι: Απειλή για τον κόσμο η κρίση στη Συρία

Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2012 14:06
UPD:16:11
A- A A+

«Απειλή» για τον κόσμο συνιστά η κλιμακούμενη κρίση στη Συρία, δήλωσε ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι ύστερα από συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό.

Όπως είπε ο απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, η κρίση επιδεινώνεται και συνιστά κίνδυνο για τον συριακό λαό, την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο ενώ σημείωσε ότι έργο του οποίου είναι να βελτιώσει το ειρηνευτικό σχέδιο του προκατόχου του, Κόφι Αναν, ώστε αυτό να καταστεί πιο λειτουργικό. Μάλιστα ο ίδιος ο Μπραχίμι έχει χαρακτηρίσει την αποστολή του «σχεδόν αδύνατη».

«Θεωρώ ότι ο Σύρος πρόεδρος αντιλαμβάνεται περισσότερο από εμένα τις διαστάσεις της κρίσης και τον κίνδυνο που ενέχει αυτή», είπε ο Μπραχίμι και πρόσθεσε ότι ο Ασαντ και αξιωματούχοι του έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν το έργο του.

Από την πλευρά του ο σύρος πρόεδρος επανέλαβε «τη δέσμευσή του να συντονιστεί πλήρως με όποια σοβαρή προσπάθεια για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία», όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος τόνισε πως οι πολιτικές προσπάθειες θα επιτύχουν μόνο αν ασκηθεί πίεση σε χώρες που «εξοπλίζουν τους τρομοκράτες», ώστε να σταματήσουν να στέλνουν όπλα στη Συρία.

Η Συρία κατηγορεί δυτικές χώρες, αλλά κυρίως το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, ότι χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τους αντάρτες.

Η σημερινή ήταν η πρώτη συνάντηση του Μπραχίμι με τον Ασαντ, από τότε που αντικατέστησε τον Αναν.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια της 18μηνης σύρραξης ανάμεσα στις δυνάμεις του Ασαντ και τους αντάρτες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στη Συρία την ώρα που ο Μπραχίμι συναντούσε Ρώσους και Κινέζους διπλωμάτες στη Δαμασκό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή