Αλ. Τσίπρας: Oδηγούμαστε σε ένα μακρόσυρτο δράμα

«Ο κίνδυνος δεν είναι η έξοδος από το ευρώ αλλά η διαλυση του κοινού νομίσματος»
Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012 13:06
UPD:17/09/2012 00:14

A- A A+

Την ανησυχία του ότι η χώρα οδηγείται σε ένα «μακρόσυρτο δράμα» εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Όπως είπε, ανησυχεί ότι όχι μόνο δεν θα βγούμε από την κρίση αλλά ότι επιμένουμε στο λάθος. Το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει ολοένα προς το χειρότερο, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η κοινωνία πρέπει να αντισταθεί ώστε να μην περάσουν τα μέτρα και να σταματήσουμε τον ολισθηρό δρόμο προς την καταστροφή.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει ωστόσο εκτιμά ότι οι κυβερνώντες θα βρουν τη χρυσή τομή με την τρόικα, όπως είναι η επιμήκυνση αλλά συνεχίζοντας να δίνουν «θανατηφόρο φάρμακο» στην ελληνική κοινωνία.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κρίση της Δημοκρατίας, αφού η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει στη Βουλή αυτά τα μέτρα με ένα μόνο άρθρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το ΔΝΤ οδήγησε την Αργεντινή στην καταστροφή και σημείωσε ότι αν η Ελλάδα δεν είχε ευρώ, θα είχε την τύχη της Αργεντινής πολύ πιο νωρίς. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά ως τον Έλληνα Ντε Λα Ρουά και συμπλήρωσε ότι ο κίνδυνος να φύγει κάποιος από τη χώρα με ελικόπτερο αφορά τον κ. Σαμαρά.

Επίσης για τον πρωθυπουργό, είπε ότι έχει έρθει μόνο μια φορά στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή και τον κατηγόρησε ότι φοβάται την αντιπαράθεση και ότι είναι κλεισμενος σε μια γυάλα στο Μαξίμου φοβα΄ται την αντιπαράθεση

Ο κίνδυνος, υπογράμμισε, δεν είναι η έξοδος από το ευρώ αλλά η διαλυση του κοινού νομίσματος συνολικά τονίζοντας ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνονται σενάρια εξόδου.

Αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου, υποστήριξε ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία κάτω από την πίεση των απειλών, των τρομοκρατικών διλιμμάτων και την εξαπάτηση να σχηματιστεί μια κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να κερδίσει όσα θέλει ο ελληνικός λαός.

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, εξαντλήσαμε τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας, πρόσθεσε ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί μεγάλη πλειοψηφία για να κάνει πράξη όσα υπόσχεται.

Πάντως ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει και να αναλάβει την «βαριά ευθύνη» να κάνει πράξη όσα έχει υποσχεθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, θέλει και πρέπει να εκπροσωπήσει την ανάγκη της κοινωνίας για επιβίωση με τον συντονισμό των κοινωνικών αγώνων αλλά και τη αναγκαία συμμετοχή στους θεσμού

Το μόνο που απασχολεί την τρόικα είναι η εσωτερική υποτίμηση, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας ενώ ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανασυγκροτήσει τη δημόσια διοίκηση στη χώρα για να έχουμε ένα αποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

Όπως εξήγησε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει τα στοιχειώδη και αυτονόητα όπως οι εργασιακές σχέσεις και η αποκατάσταση των χαμηλότερων εισοδημάτων, ωστόσο τόνισε ότι «δεν έχουμε το μαγικό ραβδί».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της ενέργειας οδηγούν στο λαθρεμπόριο και σημείωσε ότι προτού φτάσουμε στον μικροπωλητή πρέπει να δούμε τι κρύβεται από πίσω και ποιοι κερδίζουν τεράστια ποσά, ποια είναι τα κυκλώματα πίσω από τον μικροπωλητή που προσπαθεί να επιβιώσει. Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι στους κερδοσκόπους, πρόσθεσε.

Μιλώντας συνολικά για τις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι δεν θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον με μια σειρά από εκποιήσεις που θα γίνουν μέσα στη νύχτα. Δεν θα επιτρέψουμε το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας,εμείς δεν θέλουμε λεηλασία αλλά επενδύσεις, συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ, είπε ότι αυτοί υποτιμούν το θεσμό της Δημοκρατίας και τόνισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, δεν υπήρχε περίπτωση οι Ευρωπαίοι να μην είχαν υποστεί απώλειες σε σχέση με τις απαιτήσεις τους.

Σχετικά με τον «Καλλικράτη», είπε ότι κατέστρεψε την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό των εργαζομένων στους δήμους σε όποια παράταξη και αν ανήκουν αυτοί.

Για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, προειδοποίησε ότι φέτος το χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από την «εγκληματική αμέλεια» της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο ωστόσο σημείωσε ότι όταν εξαθλιώνει τον μέσο πολίτη, πρέπει να βρει ένα τρόπο για να ζήσει.

Για την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από τη δράση της ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.

Μάλιστα εξέφρασε την αντίθεσή του σε όσους ταυτίζουν την οργή του λαού με τη δράση της Χρυσής Αυγής. «Είτε προσπαθούν να ξεπλύνουν τη δράση της Χρυσής Αυγής είτε είναι ανιστόρητοι όσοι κάνουν αυτή την ταύτιση», είπε.

Σχολιάζοντας το ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ αλλά εξέφρασε την αντίθεσή του στην ανάπτυξη σχέσεων που εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα μας και την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, που θα διδάξει στο Χάρβαρντ τόνισε ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να διδάξει για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, εκτός κι αν το θέμα είναι πώς να μην την αποφύγει κανείς.

Σ. Κεδίκογλου: Αναχρονιστικό ευχολόγιο

«Συνεπή υπηρέτη του λόμπι της δραχμής και όσων κρύβονται πίσω του» χαρακτήρισε στο μεταξύ τον Αλ. Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως με τις εμφανίσεις του στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «δεν έχει τίποτα το καινούριο να προσφέρει».

«Μέσα από έναν κυκεώνα στόχων, αρχών και πόλων με συμπλέγματα, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί τη νεκρανάσταση του κρατισμού, υιοθετώντας συντεχνιακές λογικές. Στο αναχρονιστικό ευχολόγιό του δεν βρήκαν θέση η ανταγωνιστικότητα, οι επενδύσεις και η μείωση της σπατάλης του κράτους, οι κυριότερες δηλαδή παράμετροι ενός αληθινά βιώσιμου εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και αναπτυξιακής προοπτικής για τον πολίτη και τη χώρα», παρατήρησε ο κ. Κεδίκογλου.

Τόνισε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας είναι «εκτός πραγματικότητας», αφού, όπως είπε, «μίλησε για 8 δισεκατομμύρια επιπλέον φόρους σε μία οικονομία σε ύφεση και για δεκάδες δισεκατομμύρια επιπλέον κρατικές δαπάνες σε μια χώρα με οξύ πρόβλημα ελλείμματος».

Ο κ. Κεδίκογλου κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «φλερτάρει συνεχώς με τη χρεοκοπία» και ότι «δεν οργανώνει την ανατροπή, όπως διατείνεται ο ίδιος, αλλά την καταστροφή».

Χρυσή Αυγή: Κοινός συκοφάντης ο Αλ. Τσίπρας

«Κοινό συκοφάντη» χαρακτήρισε η Χρυσή Αυγή τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις επικρίσεις κατά του κόμματος, που διατύπωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη.

«Ο Τσίπρας να αφήσει τα παραμύθια και τη λάσπη κατά της Χρυσής Αυγής. Όποιος διαθέτει το παραμικρό στοιχείο εις βάρος μας να το καταθέσει άμεσα στις αρχές, ειδάλλως είναι ένας κοινός συκοφάντης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Η Χρυσή Αυγή δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδεμία σχέση είχε με τον βομβιστή της Σπάρτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με τις ανομίες του οίκου του, τον φονιά οπαδό του στην τράπεζα της Πάρου και τα τέκνα των στελεχών του που καταδικάζονται για ληστείες ή γλιτώνουν τη σύλληψη κατόπιν επεμβάσεως βουλευτών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Κούφιες αριστερές κορώνες

Κριτική στα όσα ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, άσκησε το ΚΚΕ. Όπως επισήμανε το ΚΚΕ, οι θέσεις προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «αποσπάσματα από αντίστοιχες ομιλίες των Γ. Παπανδρέου πριν το 2009 και του Αντ. Σαμαρά την περίοδο που παρίστανε τον αντιμνημονιακό, διανθισμένες με κούφιες αριστερές και πατριωτικές κορώνες».

«Όπως και οι προηγούμενοι, πρότεινε ξανά το άλλο μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης εντός της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι για το λαό φέρνει μόνο μνημόνια και εξαθλίωση. Ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και η ΕΕ πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την ταχύτατη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στη βολική και χρήσιμη γι’ αυτούς κυβερνώσα αριστερά», σχολίασε ο Περισσός.

Κάλεσε επίσης τους ριζοσπάστες αριστερούς «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» γιατί, όπως σημείωσε, «αυτό που δεν χρειάζεται τώρα ο λαός είναι νέα εξαπάτηση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή