Σκόπια: Η ενδοκυβερνητική κρίση στην ατζέντα του Επιτρόπου Φούλε

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 10:25
UPD:10:25

Το θέμα της ενδοκυβερνητικής κρίσης στα Σκόπια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στα Σκόπια ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

A- A A+

Το θέμα της ενδοκυβερνητικής κρίσης στα Σκόπια αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στα Σκόπια ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε.

Στο πλαίσιο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ των Σκοπίων και της Ένωσης, ο κ. Φούλε θα συναντήσει αξιωματούχους της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι.

Ο ενταξιακός διάλογος Ε.Ε. - Σκοπίων εγκαινιάστηκε το Μάρτιο και περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, την εκλογική νομοθεσία και τη λειτουργία της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ.Φούλε αναμένεται να βρεθεί η ενδοκυβερνητική κρίση στην ΠΓΔΜ, η οποία προκλήθηκε λόγω νομοσχεδίου που κατέθεσε το κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του κόμματος του Αλί Αχμέτι. Το επίμαχο ν/σ προβλέπει σειρά προνομίων (υλικές και ηθικές αποζημιώσεις) για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των διεθνοτικών συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001 και τις οικογένειες τους.

Ο κ.Φούλε αναμένεται να ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους της ΠΓΔΜ (Γκρούεφσκι και Αχμέτι) να αμβλύνουν τις διαφωνίες τους για να καταστεί δυνατή η υπέρβαση της κρίσης στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο πάντως, ο κ.Γκρούεφσκι έδειξε να εμμένει στις θέσεις του, υπερασπιζόμενος το επίμαχο νομοσχέδιο. Όπως είπε, το ν/σ πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή ως μία μικρή ένδειξη σεβασμού προς τους υπερασπιστές της πατρίδας. Αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα είναι αρκετά περίπλοκη και διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο Γκρούεφσκι ξεκαθάρισε ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει πολιτικούς εκβιασμούς από άλλες πολιτικές δυνάμεις και αν οι εκλογές καταστούν αναγκαίες, τότε το VMRO-DPMNE είναι πανέτοιμο γι αυτές.

Από την πλευρά του, το DUI σημείωσε ότι η υιοθέτηση του προωθούμενου νόμου θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την πολιτική κατάσταση στη χώρα και θα οδηγήσει στην επιδείνωση των διεθνοτικών σχέσεων.

πηγή ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή