OHE: Ισλαμιστές αντάρτες μάχονται κατά του καθεστώτος στη Συρία

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 11:26
UPD:13:52

Όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη ο επικεφαλής των ερευνητών Πάουλο Πινιέρο, έχουν συλλέξει επίσης έναν «εντυπωσιακό όγκο στοιχείων» που καταδεικνύνουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

A- A A+

Ο πρόεδρος της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία, Πάουλο Πινιέιρο ανακοίνωσε οι εμπειρογνώμονες διαπίστωσαν τη δράση στη χώρα ισλαμιστών ανταρτών, κάποιοι εκ των οποίων δρουν μαζί με τους αντικαθεστωτικούς ενώ κάποιοι άλλοι ανεξάρτητα.

Ο Πινιέιρο πρόσθεσε ότι οι ερευνητές έχουν συντάξει μια νέα λίστα με άτομα και μονάδες που είναι ύποπτα για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και που θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωπα με ποινικές διώξεις.

Όπως ανακοίνωσε από τη Γενεύη ο Πινιέιρο, οι εμπειρογνώμονες έχουν συλλέξει έναν «εντυπωσιακό όγκο στοιχείων» που καταδεικνύουν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει τη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν σε αριθμό, ρυθμό και ένταση», τόνισε ο Πινιέιρο.

«Προτείναμε να υποβληθεί η έκθεσή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε αυτό να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα λόγω της σοβαρότητας των παραβιάσεων, των καταχρήσεων και των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι σαμπίχα (οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο καθεστώς) και οι αντικυβερνητικές δυνάμεις», τόνισε ο βραζιλιάνος εμπειρογνώμονας.

Στην τελευταία έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες καταγγέλλουν τα «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία και κατηγορούν την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της και σε μικρότερο βαθμό την ένοπλη αντιπολίτευση.

Οι εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι έχουν συντάξει μια εμπιστευτική λίστα με τους υπεύθυνους για τα εγκλήματα αυτά, ένα πρώτο βήμα στην περίπτωση προσαγωγής τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η λίστα θα υποβληθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η επιτροπή εκτιμά ότι η λίστα αυτή δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα γιατί οι αποδείξεις που έχουν στην κατοχή τους οι επιτροπές έρευνες δεν είναι οι αποδείξεις του επιπέδου ενός δικαστηρίου και για να μην τεθεί σε κίνδυνο το τεκμήριο αθωότητας», υπογράμμισε ο Πινιέιρο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή