Συγκλονιστική «Ερωφίλη» σε διευρυμένη σύνοψη

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 10:36

A- A A+

Η νέα υποβλητική εκδοχή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτση από την Εταιρεία Θεάτρου «Χώρος», με τίτλο «Erofili synopsis», στο πλαίσιο της μεγάλης της περιοδείας στα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας, κάνει μία διήμερη στάση στα προάστια της Αθήνας.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί, απόψε στις 9, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, και την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στο Φεστιβάλ Πέτρας, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, στις 9 το βράδυ, με μέρος των εσόδων να διατίθεται για δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» - Ι.Ο.Α.Σ..

Δίνοντας τη λύση

Ολοκληρώνοντας την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση, ο θίασος, με την παράσταση «Erofili synopsis», σε διασκευή Έλενας Μαυρίδου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και με κύριο ερμηνευτικό μέσο τη μάσκα, αποκρυπτογραφεί το κλασικό αριστούργημα του Γεωργίου Χορτάτση, φωτίζοντας κάποιες πτυχές του και αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητά του.

Όπως σημειώνει ο Σίμος Κακάλας: «Έργα που ξέρουμε τί συμβαίνει, ποιος έκανε τί, πώς τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ίδια ιστορία ξανά και ξανά. Πώς είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό, από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών, που, αυτήν τη φορά, πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση».

Θύματα μιας αδηφάγας εξουσίας

Ο Πανάρετος και η Ερωφίλη έζησαν από παιδιά μαζί και, σταδιακά, η φιλία τους εξελίχθηκε σε έρωτα. Ο Πανάρετος, μεγάλος πια, πηγαίνει στον πόλεμο και σώζει το βασίλειο από εχθρική επίθεση. Μετά τον πόλεμο, οι δύο νέοι παντρεύονται κρυφά από τον πατέρα της, τον βασιλιά Φιλόγονο, ο οποίος θέλει να την παντρέψει με κάποιον βασιλιά της Περσίας, για να πετύχει την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς τους. Στέλνει, μάλιστα, τον Πανάρετο, για να της το αναγγείλει και να την πείσει να δεχθεί τον γάμο. Όταν ο Φιλόγονος μαθαίνει για τον μυστικό γάμο των δύο νέων, αποφασίζει να τιμωρήσει τον Πανάρετο, ο οποίος, μάταια, προσπαθεί να τον πείσει για την ευγενική του καταγωγή. Ο βασιλιάς τον βασανίζει και, προσποιούμενος στην Ερωφίλη ότι τη συγχωρεί, της προσφέρει το κεφάλι, τα χέρια και την καρδιά του αγαπημένου της σε μια χρυσή λεκάνη, ως γαμήλιο «δώρο». Η Ερωφίλη θρηνεί με σπαραγμό και αυτοκτονεί. Οι γυναίκες του παλατιού αναλαμβάνουν να τιμωρήσουν τον βασιλιά.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία - σκηνικό: Σίμος Κακάλας, επεξεργασία κειμένου - διασκευή: Έλενα Μαυρίδου, μουσική: Νίκος Βελιώτης, μάσκες: Μάρθα Φωκά, σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης, σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Μαυρίδης, βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης, voice training: Αθηνά Τρέβλια, σύμβουλος - φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη, διεύθυνση παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή. Παίζουν: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου.

Πρόγραμμα περιοδείας

29/9: Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου & Παντομίμας Κιλκίς

30/9: Αλεξανδρούπολη

3 - 5/10: Γιάννενα - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

7/10: Σέρρες - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

8 και 9/10: Δράμα

12 - 14/10: Λάρισα - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

29 και 30/10: Θεσσαλονίκη - Φεστιβάλ Δημητρίων

Πληροφορίες

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Προφήτου Ηλία (πεζόδρομος) Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6895300. Θέατρο Πέτρας, Νταμάρι Πετρούπολης, τηλ.: 210 5012402. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 20 (οικογενειακό – 4 άτομα), 15 (γενική είσοδος), 10 (φοιτητικό και τιμή προπώλησης για γενική είσοδο) ευρώ, ελεύθερη είσοδος με την κάρτα ανεργίας. Σημεία προπώλησης: για το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς: βιβλιοπωλείο «Μικρός Κοραής», Ανδρέα Παπανδρέου 6 - Χαλάνδρι, bar - cafe «Σπίτι», Ανδρέα Παπανδρέου 9 (εντός της στοάς), για το θέατρο Πέτρας: Cine Πετρούπολις (17.00 - 24.00), Δημαρχείο Πετρούπολης (10.00 - 14.00), ηλεκτρονικά: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς