Το ΝΑΤΟ περιορίζει τις κοινές επιχειρήσεις με τις αφγανικές δυνάμεις

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 12:33
UPD:12:33

A- A A+

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πως περιορίζει τις κοινές του επιχειρήσεις με τις αφγανικές δυνάμεις, μετά την έξαρση των επιθέσεων εναντίον των στρατιωτών της συμμαχίας από αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά και τις κλιμακούμενες διαδηλώσεις λόγω της αντιισλαμικής ταινίας.

Μόνο μεγάλες επιχειρήσεις θα διεξάγονται πλέον από κοινού και η συνεργασία μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων θα εξετάζεται κατά περίπτωση και θα εγκρίνεται από τις περιφερειακές διοικήσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί προβλήματα στην στρατηγική της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης των αφγανικών δυνάμεων που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους άξονες της στρατηγικής αυτής για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Οι αφγανικές δυνάμεις αναμένεται να αναλάβουν την ασφάλεια του Αφγανιστάν μετά το τέλος του 2014.

REUTERS

Η αύξηση σε μεγάλο ποσοστό των «εκ των έσω επιθέσεων» που έχουν προκαλέσει ήδη τον θάνατο 51 στρατιωτών της Isaf από την αρχή του χρόνου ανάγκασε την αμερικανική διοίκηση, που ηγείται των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, να παραδεχτεί πως οι βιαιότητες αυτές αποτελούν σοβαρή απειλή.

Παράλληλα, η Isaf αναφέρεται και στα «γεγονότα εκτός και εντός Αφγανιστάν» που σχετίζονται με την αντιισλαμική ταινία ως έναν ακόμα λόγο για περιορισμό των κοινών επιχειρήσεων. Οργισμένοι Αφγανοί έχουν πραγματοποιήσει αντιδυτικές διαδηλώσεις, κάποιες βίαιες, διαμαρτυρόμενοι την ταινία.

Η απόφαση αυτή του ΝΑΤΟ λαμβάνεται μετά το θάνατο έξι δυτικών στρατιωτών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν από άνδρες που φορούσαν στολές αφγανών αστυνομικών και στρατιωτών.

Αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας σε μικρό λεωφορείο που μετέφερε ξένους υπηκόους στην Καμπούλ.

Η οργάνωση «Χεζμπ-ε-Ισλάμι» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανακοινώνοντας ότι αποτελεί απάντηση στην αντιισλαμική ταινία.

«Μία γυναίκα που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά ανατινάχθηκε σε απάντηση στην αντι-ισλαμική ταινία », δήλωσε ο Ζουμπαΐρ Σεντίκι, εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Η επίθεση έγινε σε δρόμο που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής, οκτώ από τους δώδεκα νεκρούς ήταν Νοτιοαφρικανοί, εργαζόμενοι σε ιδιωτική αεροπορική εταιρεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή