Ενίσχυση ΣΕΠΕ στα πρότυπα του ΣΔΟΕ

Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τον επικεφαλής της Task Force
Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:08
UPD:14:12

Η καταπολέμηση της ανεργίας -και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων- καθώς επίσης οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

A- A A+

Η καταπολέμηση της ανεργίας -και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων- καθώς επίσης οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της Task Force εκτίμησε πως «η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και η δομή των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται, αποτελούν μια νέα αρχή για την Ελλάδα».

Χ. Ράιχενμπαχ: Nέα αφετηρία για την Ελλάδα

Χ. Ράιχενμπαχ: Nέα αφετηρία για την Ελλάδα

Ο κ. Ράιχενμπαχ μετέφερε στον υπουργό Εργασίας την αλλαγή του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεταφορά πόρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, που θα αξιοποιηθούν για την ανάσχεση της ανεργίας -κυρίως των νέων, στη χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης ανέφερε ότι εκτός από το θέμα της ανεργίας των νέων, στη συνάντηση εξετάστηκαν τα ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών στην ασφάλιση, της καταπολέμησης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς και το θέμα της ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας.

Γ. Βρούτσης: Στην Ευρώπη το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει

Γ. Βρούτσης: Στην Ευρώπη το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει

Ενιαίος τρόπος είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών

Όπως έκανε γνωστό, το υπουργείο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεξεργάζεται την αναδιοργάνωση του συστήματος καταβολής των επιδομάτων, με σκοπό όλα τα επιδόματα που χορηγούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να χορηγούνται στο εξής, μέσω του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), ώστε να καθίσταται δυνατή η άμεση διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων.

Παράλληλα, τα μεγάλα Ταμεία (Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) θα προχωρήσουν στη σύσταση ενός κοινού φορέα είσπραξης των εισφορών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Πρόγραμμα ενίσχυσης απασχόλησης νέων

Όσον αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο πρόγραμμα για περίπου 80 χιλιάδες ωφελούμενους, με στοχευμένες -και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις- σε τομείς όπως ο αγροτικός και ο ξενοδοχειακός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Ράιχενμπαχ τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία για την αναδιοργάνωση του θεσμού της μαθητείας.

Ο υπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, την εφαρμογή ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου για τον ΟΑΕΔ στο άμεσο μέλλον.

Ενίσχυση ΣΕΠΕ στα πρότυπα του ΣΔΟΕ

Για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, γνωστοποιήθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προβλέπει μεταξύ των άλλων, παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους Επιθεωρητές Εργασίας, ανάλογες με εκείνες που έχουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού μηχανισμού για τον οποίο έχει ζητηθεί αξιολόγηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή των συντάξεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαια κοινωνικού θανάτου

«Κάθε φορά που ο υπουργός Εργασίας συναντάται με εκπροσώπους της Τρόικας ή της ομάδας ευρωπαϊκής εποπτείας της χώρας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι μετρούν νέες απώλειες στους μισθούς, στις συντάξεις, στις θέσεις εργασίας, στα επιδόματα ανεργίας και στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για τη συνάντηση Βρούτση - Ράιχενμμπαχ, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Στρατούλης.

Στη δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι «εκτελούν για λογαριασμό της τρόικας και της διεθνούς εποπτείας της χώρας συμβόλαια κοινωνικού θανάτου σε βάρος του λαού».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή