Έως τον Ιούνιο του 2013 η ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων Σερβίας- Ε.Ε.

Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:38
A- A A+

Έως τον Ιούνιο του 2013, η Σερβία θα έχει λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η σερβική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης στο διάλογο με την Πρίστινα, εφ’ όσον οι λύσεις που προβλέπουν είναι εναρμονισμένες με το Σύνταγμα της Σερβίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, στο οποίοι οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στο Κόσοβο και στην Ευρώπη, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει το συγκεκριμένο σενάριο, αλλά το δημοψήφισμα αποτελεί πάντα ενδεχόμενο ως μέσο με το οποίο οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν τη δημοκρατική τους βούληση.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντάνας» του Βελιγραδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε στις 15 Σεπτεμβρίου την έκθεσή της για την ενταξιακή πρόοδο της Σερβίας, στην οποία « αποτιμάται ως περιορισμένη η πρόοδος της χώρας στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ » και δεν προτείνεται ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου και ενδέχεται να τροποποιηθεί έως τις 8 του ίδιου μήνα, αν συμβεί «κάτι κρίσιμο», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές από τη σερβική κυβέρνηση.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή εκλογών σταμάτησε την προσδοκώμενη πρόοδο στις μεταρρύθμιση σε διάφορους τομείς, όπως στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, στη δικαιοσύνη, στη μάχη κατά της διαφθοράς και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή