Την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους «σε ένδειξη συμπαράστασης στην ελληνική κοινωνία» ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών του ΕΟΠΥΥ, μετά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων Ιουνίου.
Η Ένωση υπενθυμίζει ωστόσο ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατ. ευρώ για το 2012 και 1.110 εκατ. ευρώ για το 2010 και 2011, ενώ οφείλει και στους ασφαλισμένους περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Ζητεί επίσης να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των πρώην ταμείων (ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ) όλων των ιατρών για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2011.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν τέλος την άμεση έναρξη διαλόγου με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, καθώς, όπως επισημαίνουν «απ' ό,τι φαίνεται υλοποιείται το εφιαλτικό σενάριο, για το οποίο έχουμε εδώ και καιρό προειδοποιήσει, περί χρεοκοπίας του Οργανισμού».
Προτάσεις ιατρικών συλλόγων για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας
Την ίδια ώρα, κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο τα προεδρεία των Ιατρικών Συλλόγων πρότειναν τη μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη όσων έχουν εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ. Συνολικά, κατέθεσαν 17 προτάσεις που θεωρούν ότι θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.
Ειδικότερα τα προεδρεία μεταξύ άλλων πρότειναν στον Υπουργό Υγείας τα εξής:
-τη δημιουργία Διαρκούς Επιτροπής Διαχειριστικού Ελέγχου του ΕΟΠΥΥ
-την πρόβλεψη σαφούς χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των 570.000.000 ΕΥΡΩ των παλαιοτέρων οφειλών
-την χρηματορροή των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων εντός του χρονικού διαστήματος των 45 ημερών
-την αποπληρωμή των οφειλών των εφημεριών των ειδικευόμενων και των νοσοκομειακών γιατρών και την μη περαιτέρω μείωση του μισθού τους κατά 18% όταν έχει προηγηθεί η ακρωτηριαστική περικοπή της τάξεως του 40%.
-την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τον κατά τόπο Ιατρικό Σύλλογο, τόσο για τους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και για τους μη συμβεβλημένους
-τη δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης χωρίς περιορισμούς (όσον αφορά τον αριθμό συνταγών, φαρμάκων και αναλωσίμων)
-τη δυνατότητα εκτέλεσης των παραπεμπτικών για εργαστηριακές εξετάσεις σε ΟΛΑ τα εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά ) και όχι μόνο στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ μεγάλα «Διαγνωστικά Κέντρα»
-το συμψηφισμό των οφειλομένων και εκκαθαρισμένων απαιτήσεων των ιατρών από ασφαλιστικούς φορείς με οφειλές τους προς την εφορία
-την αύξηση κρατικής επιχορήγησης στο 0,6% και μετά στο 1% τουλάχιστον του ΑΕΠ
-την ανακοστολόγηση Ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων σε επίπεδα πραγματικών δεδομένων κόστους οφέλους.
-την χορήγηση της άδειας λειτουργίας των μικροβιολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων από τους Ιατρικούς Συλλόγους αφού η χορήγησή της από την περιφέρεια οδηγεί σε καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον ένα χρόνο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και δεσμεύθηκε ότι θα ακολουθήσει ένας διαρκής διάλογος για να παραχθούν οι θεσμικές αλλαγές και να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του συστήματος.
Παράλληλα, το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ.